Απόφαση Χάγης. Χάθηκε η μάχη του Διστόμου

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Παρ, 03/02/2012 - 16:43. - 0 Σχόλια

Την ώρα που ελπίζαμε σε κάποιας μορφής δικαίωση, ήρθε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης  για το Δίστομο να μας προσγείωση στην πραγματικότητα μιας «Γερμανικής Ευρώπης»
Το Δικαστήριο με ψήφους 12 προς 3 έκανε δεκτή την προσφυγή των Γερμανών εναντίον της Ιταλίας, για την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου υπέρ του Διστόμου.
Πρόκειται για τους 218 Έλληνες  που εκτελέστηκαν άνευ λόγου και αιτίας από Γερμανούς τον Ιούνιο του 1944.
Τις αγωγές ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων είχαν καταθέσει οι οικογένειες θυμάτων των σφαγών αμάχων και οι κληρονόμοι Ιταλών που είχαν μεταφερθεί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανάμεσα στον Σεπτέμβριο 1943 και τον Μάιο 1945, όταν η Ιταλία τελούσε υπό γερμανική κατοχή και πριν από την προσχώρησή της στις συμμαχικές δυνάμεις.

Τα ιταλικά δικαστήρια είχαν εκκρίνει  κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων .

Το 2008, το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου του 1997, η οποία καταδικάζει το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944.
To σκεπτικό της απόφασης
 Το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς με απόφασή του η οποία στην συνέχεια  επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.
Στην συνέχεια η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη κρίνοντας ότι τα ιταλικά δικαστήρια ενέκριναν κατασχέσεις γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα του ναζισμού στην Ιταλία.
το δικαστήριο της Χάγης έκρινε κατά πόσο η Γερμανία μπορούσε να δικαστεί ως κράτος από δικαστήρια άλλων χωρών και επομένως να μην αναγνωρίζει τις αποφάσεις ξένων δικαστηρίων (της Ιταλίας),όταν αυτά κρίνουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει για τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ασυλία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος", ανακοίνωσε ο δικαστής Χισάσι Οουάντα, κατά την ανάγνωση της απόφασης σε δημόσια συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη. Έτσι με νομικό φάουλ η Γερμανία έκανε αυτό που έχει πράξει με όλες τις πολεμικές αποζημιώσεις « δεν πλήρωσε και δεν πληρώνει κανέναν».

Η Ελλάδα είχε παρέμβει υπέρ της Ιταλίας μέσω του εκπροσώπου της  καθηγητή διεθνούς δικαίου, Στέλιου Περράκη