Διατροφικά αυτάρκης κατά 94% η Ελλάδα

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Τετ, 01/02/2012 - 20:52. - 0 Σχόλια

"Nα σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής"

Η ομάδα “Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικών Θεμάτων” (τα μέλη της εργάζονται σε εθελοντική βάση) ["Economics, Finance & Banking"] του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS), που ιδρύθηκε το 1958 και τελεί υπό την αιγίδα του εκάστοτε Βρετανού Πρέσβη, διοργανώνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011 μεταξύ 18:00 και 20.00 (προσέλευση στις 17.30), στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) στο τέρμα της οδού Αλκμάνος, Ιλίσια (είσοδος από Ούλοφ Πάλμε), μια συζήτηση με θέμα τη σημασία της γεωργίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και τις δυνατότητες που προσφέρει η αποτελεσματική αξιοποίηση του ελληνικού αγροτικού πλούτου στη δημιουργία αξίας εν μέσω κρίσης.

Ενδεικτικά, η θεματολογία της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει την παραγωγή & επεξεργασία προϊόντων,
την προώθηση & τις εξαγωγές, τη διασφάλιση ποιότητας, καθώς και τη βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη και άλλες υποστηρικτικές δράσεις (π.χ. τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού, καινοτομία και καλές πρακτικές).
            Διατροφικά αυτάρκης σε ποσοστό 94% είναι η Ελλάδα σε σειρά βασικών αγροτικών προϊόντων επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων) Τζανέτος Καραμίχας.
Ειδικότερα, σύμφωνα στοιχεία που παρουσίασε σο κ. Καραμίχας το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα.

Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.

«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα».
Σε ότι αφορά τους νέους, πολλοί πιάνουν την τσάπα και το τιμόνι του τρακτέρ και επιστρέφουν στην ελληνική γη για να κερδίσουν το ψωμί τους λόγω της κρίσης... Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, την τελευταία τριετία 38.000 πολίτες επέλεξαν λόγω συνθηκών το επάγγελμα του αγρότη αλλάζοντας την ανθρωπογεωγραφία του κλάδου και μειώνοντας το μέσο όρο ηλικίας στο επάγγελμα.

Έτσι, την ώρα που οι δείκτες της ανεργίας χτυπούν «κόκκινο», στην αγορά εργασίας του πρωτογενούς τομέα, παρατηρείται αύξηση.

Η τάση επιστροφής στην πρωτογενή παραγωγή επιβεβαιώνεται και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων. Στην κατανομή του εθνικού αποθέματος ενιαίας ενίσχυσης ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των δικαιούχων είναι νέοι σε ηλικία αγρότες, ενώ στα αιτήματα για διανομή αγροτεμαχίων από τις 2.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέσα σε ένα μήνα, για ενοικίαση και αξιοποίηση κατάλληλης δημόσιας γης, η πλειονότητα αιτείται την κατανομή για έναρξη γεωργικής δραστηριότητας.

Αρκετοί είναι οι νέοι που επιλέγουν συνειδητά πλέον την ενασχόληση τους με τον αγροτικό τομέα. Η ηλικιακή ομάδα είναι πια από 15 - 44 ετών, ενώ οι περιφέρειες που έρχονται πρώτες είναι η Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτης.

Η «τάση φυγής» από τα αστικά κέντρα που καταγράφεται, ενισχύθηκε και μέσα από μέτρα, όπως είναι η πριμοδότηση για την εγκατάσταση των νέων γεωργών, ενώ την επιστροφή στην ύπαιθρο, ευνόησαν επίσης η ενίσχυση του αγροτουρισμού, της μεταποίησης καθώς και η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.