Διεθνής Διαφάνεια. Transparency International

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Τετ, 29/02/2012 - 22:27. - 0 Σχόλια

 

Δωροδοκία είναι; η προσφορά, η υπόσχεση, η κατάθεση , η αποδοχή, ή παράκληση ενός πλεονεκτήματος ως κίνητρο για δράση, η οποία είναι παράνομη ή  η παραβίαση της εμπιστοσύνης

Δεν είναι τυχαίο που οι πιο ειρηνικές χώρες του κόσμου κατέχουν την καλύτερη βαθμολογία στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας. Το 2011 η Νέα Ζηλανδία είναι στην  κορυφή με βαθμολογία 9,5, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη.
Τέσσερις χώρες και εδάφη, εκτός από τη Βόρεια Κορέα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά: οι Μπαχάμες, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες και Σουρινάμ.
Η πρόεδρος της οργάνωσης Transparency International (TI) Huguette Labelle, λέει ότι η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί μείζον παγκόσμιο ζήτημα, "Φέτος έχουμε δει τη διαφθορά στα πανό διαδηλωτών που είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί, είτε είναι χτυπημένοι από την κρίση του χρέους στην Ευρώπη ή ανήκουν σε μια χώρα της αραβικής άνοιξης. Σε όλο τον κόσμο πρέπει να ξεκινήσει μια . νέα πολιτική εποχή, οι ηγέτες πρέπει να προηγούνται των απαιτήσεων των λαών "
Ο πλούτος δεν φαίνεται να αποτελεί αντίδοτο στη διαφθορά: μερικές σχετικά πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν πέσει στο κάτω μέρος του παγκόσμιου πίνακα αξιολόγησης.. Εν τω μεταξύ, ορισμένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου παρουσιάζουν συγκριτικά καλά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα η : Μποτσουάνα, το Μπουτάν ,το  Πράσινο Ακρωτήριο, και η  Ρουάντα εμφανίζονται μεταξύ των 50 «καθαρών» χωρών.
Ο δείκτης δημοσιεύεται ετησίως από το 1995,αλλα η οργάνωση  T.I. προειδοποιεί να μην γίνεται σύγκριση  της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν οι χώρες καθώς ο δείχτης αλλάζει κάθε χρόνο και η βαθμολογία γίνεται με κριτήρια που μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος.
Οι περισσότερες αραβικές χώρες της αραβικής άνοιξης κατατάσσονται στο κάτω μισό του δείκτη, με βαθμολογίες κάτω από το 4. Κακή βαθμολογία συγκεντρώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και το χρέος - όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα με βαθμολογία 3,4 μοιράζεται την 80η θέση μαζί με την Ταϊβάν, το Περού, την Κολομβία και το Μαρόκο και βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 της Ευρωζώνης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην 16η θέση, μαζί με την Αυστρία και το Μπαρμπάντος, και ακριβώς πάνω από το Βέλγιο και την Ιρλανδία. Οι ΗΠΑ κατατάσσεται 24η.
Ο δείκτης παρακολουθείται στενά από επενδυτές, οικονομολόγους και ακτιβιστές της κοινωνίας πολιτών, και βασίζεται σε εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων και σε στοιχεία από 17 έρευνες οι οποίες διεξάγονται  από 13 ανεξάρτητους οργανισμούς, καλύπτοντας θέματα όπως η πρόσβαση σε πληροφορίες, τη δωροδοκία των δημοσίων υπαλλήλων, μίζες στις δημόσιες συμβάσεις, και η επιβολή των νόμων κατά της διαφθοράς. Οι κριτικοί επισημαίνουν ότι η μέτρηση της αντίληψης για τη διαφθορά δεν είναι το ίδιο με τη μέτρηση της διαφθοράς , καθώς οι διαπράττοντες διαφθορά φροντίζουν να καλύπτουν τα ίχνη τους με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να αποδεδειχθεί η δωροδοκία και να κατηγορηθούν οι διαπράττοντες πράξεις διαφθοράς.