ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ LI KEQIANG ΣΤΟ MANSION HOUSE

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Σάβ, 28/06/2014 - 19:31. - 0 Σχόλια

Τα think tank του Λονδίνου Chatham House  και IISS επέλεξε να έχει ως ακροατήριο της εναρκτήριας ομιλίας του στο Λονδίνο ο Κινέζος πρωθυπουργός κ Li Keqiang στις 18 -6-2014.

Η υποδοχή ήταν η αρμόζουσα καθώς η Κίνα θα προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις αλλά και θα στηρίξει το Βρετανικό χρηματιστήριο σε μια περίοδο καμπής του.

Ο κ Li Keqiang μίλησε για τα προβλήματα της χώρας του των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται στο στάδιο εκβιομηχάνισης και εκσυγχρονισμού με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 7,8% που εξασφαλίζουν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μίλησε ακόμα για τους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας του, τον αγώνα κατά της φτώχιας και την βούληση να προχωρήσουν μπροστά στηριζόμενοι στην σοφία  της δύσης και στην τεράστια εσωτερική αγορά της Κίνας η οποία προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για ΄πλο τον κόσμο.

Τόνισε την ανάγκη ενός ειρηνικού  διεθνούς αλλά και περιφερειακού περιβάλλοντος η έλλειψη του οποίου θα εμπόδιζε την ενασχόληση με την τοπική ανάπτυξη της χώρας.

Εν ολίγης, η Κίνα επιδιώκει να εξασφαλίσει τα νότα της στον δύσκολο χρόνο ανάπτυξης που έχει μπροστά της ο οποίος είναι αχαρτογράφητος.

Ακλουθώντας την απλή λογική η Κίνα ακολουθεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική ειρήνης αναζητώντας ειρηνική ανάπτυξη σε ένα σταθερό εξωτερικό περιβάλλον.

Το Κινέζικο έθνος αγαπά την ειρήνη, τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός . Ο Κομφούκιος μας δίδαξε να μην κάνουμε στους άλλους αυτά που δεν θέλουμε να μας κάνουν. Αυτό το κρατάμε σαν το μυστικό μας και έχει ποτίσει το DNA μας, έχει γίνει ο ενδεδειγμένος τρόπος συμπεριφοράς μας.  Ο Επεκτατισμός δεν είναι μέρος τους κινεζικού DNA.

Η ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έλαβε χώρα σε ένα ειρηνικό περιβάλλον. Έχουμε επωφεληθεί από αυτό το περιβάλλον, γιατί να θέλουμε να χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα. Έχουμε επωφεληθεί από την ανοικτή ανάπτυξη η οποία μας έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία. Επομένως γιατί να εγκαταλείψουμε αυτά που κερδίσαμε.

Η Κίνα είναι μια υπεύθυνη χώρα, σεβόμαστε την ισότητα και την ειρηνική συμβίωση των χωρών και συμπεριφερόμαστε στο πνεύμα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους νόμους των διεθνών σχέσεων.

Ζητάμε ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού και είμαστε αντίθετοι στην χρήση βίας και παρέμβαση σε τρίτες χώρες.

Η ειρηνική ανάπτυξη και η υιοθέτηση της στρατηγικής «κερδίζω κερδίζεις» προωθούνται από ένα διεθνές περιβάλλον παρατεταμένης ειρήνης.

Ο πόλεμος είναι η αποτυχίας της ανθρώπινης σοφίας. Αυτοί που αποτυγχάνουν να μάθουν από την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν.

Στηρίζουμε και σεβόμαστε την παγκόσμια ευημερία και ανάπτυξη.

Όσον αφορά την εσωτερική ανάπτυξη της Κίνας, το κλειδί βρίσκεται στις μεταρρυθμίσεις  και το άνοιγμα της οικονομίας.

Γιώργος Θεοδωράκης