Επισκόπηση της Ελληνικής Οικονομίας. Έκθεση CIA ( Φεβρουάριος 2012)

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Κυρ, 23/12/2012 - 20:49. - 0 Σχόλια

 

 

Επισκόπηση της Ελληνικής Οικονομίας.

Έκθεση CIA ( Φεβρουάριος 2012)

Η Ελλάδα έχει μια καπιταλιστική οικονομία, με ένα δημόσιο τομέα  που καταλαμβάνει το 40% του ΑΕΠ και με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου στα δύο τρίτα ότι από αυτό των κορυφαίων οικονομιών της ευρωζώνης.

 Ο Τουρισμός παρέχει το 15% του ΑΕΠ.

Οι μετανάστες αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού, κυρίως στον τομέα των γεωργικών και θέσεις ανειδίκευτης εργασίας.

Η Ελλάδα είναι λήπτης  βοήθειας από την  ΕΕ, ίση με περίπου 3,3% του ετήσιου ΑΕΠ.

Η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά σχεδόν 4% ετησίως μεταξύ 2003 και 2007, εν μέρει λόγω των υποδομών που σχετίζονται με τις δαπάνες του 2004 Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, και εν μέρει στην αυξημένη διαθεσιμότητα της πίστωσης, η οποία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ από πλευράς  καταναλωτικών δαπανών. Αλλά η οικονομία εισήλθε σε ύφεση το 2009, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σύσφιξης  των πιστωτικών συνθηκών, και την αποτυχία της Αθήνας να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2% το 2009, 4% το 2010 και 5% το 2011.

 Η Ελλάδα παραβίασε το Συμφώνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το έλλειμα του  προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ το διάστημα  2001 - 2006, αλλά τελικά  κατάφερε να υπαχθεί στο κριτήριο την περίοδο 2007-08. Το ξεπέρασε πάλι το 2009, με το έλλειμμα να φθάνει το 15% του ΑΕΠ.

 Τα μέτρα λιτότητας  είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί  το έλλειμμα στο 11% του ΑΕΠ το 2010 και περίπου στο  9% το 2011.

Η διάβρωση  των δημόσιων οικονομικών, τα  ανακριβή και εσφαλμένα στατιστικά στοιχεία, και συνεπής υστέρηση στις μεταρρυθμίσεις , οδήγησαν  τους σημαντικότερους οργανισμούς αξιολόγησης  πιστοληπτικής ικανότητας στα τέλη του 2009  να υποβαθμίσουν την διεθνή πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας  με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα  σε οικονομική κρίση. Υπό την έντονη πίεση της ΕΕ και τους διεθνείς παράγοντες της αγοράς, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση της φοροδιαφυγής, αναμόρφωση  του συστήματος υγείας και του συνταξιοδοτικού, καθώς και την μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας και προϊόντων.

Η Αθήνα, ωστόσο, αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Πρέπει  να περάσει αντιλαϊκές  μεταρρυθμίσεις και να  αντιμετωπίσει  εκτεταμένες ταραχές από τα ισχυρά συνδικάτα της χώρας  καθώς και από τον λαό.

Τον Απρίλιο του 2010 η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ήταν η χαμηλότερη δυνατή.

Τον  Μάιο του 2010, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι  κυβερνήσεις της ευρωζώνης προχώρησαν στην λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης  που προβλέπει η ευρωζώνη  για βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω βραχυπρόθεσμων  και μεσοπρόθεσμων  δάνειων  ύψους 147 δισεκατομμυρίων $, έτσι ώστε η χώρα θα μπορούσε να κάνει αποπληρωμή του χρέους προς τους πιστωτές .

 Σε αντάλλαγμα για το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει συγκεντρωθεί ποτέ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές δαπανών σε συνδυασμό και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών, λαμβάνοντας δέσμη ποιο σκληρών  μέτρων λιτότητας  από αυτά που έχουν ήδη ληφθεί. Η Ελλάδα, ωστόσο, αγωνίστηκε για την επίτευξη στόχων του 2010 που  έχει θέσει η ΕΕ και το ΔΝΤ, ειδικά μετά την από την Eurostat - στατιστική υπηρεσία της ΕΕ - αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος στην Ελλάδα και των  αριθμών του χρέους για το 2009 και το 2010.

Οι  Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ συμφώνησαν τον Οκτώβριο του 2011  να παρέχουν στην Αθήνα ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης των 169 δισεκατομμυρίων $. Η δεύτερη συμφωνία, ωστόσο, απαιτεί για τους πιστωτές στην Ελλάδα την διαγραφή ενός  σημαντικού  μέρους  των ελληνικών ομολόγων  που έχουν στην κατοχή τους.

 Σε αντάλλαγμα για το δεύτερο δάνειο η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να εισαγάγει  επιπλέον 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια του 2013-15. Ωστόσο, αυτές οι μαζικές περικοπές λιτότητας  καθώς και η επιμήκυνση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα μειώνουν τα φορολογικά έσοδα.

Οι Δανειστές της Ελλάδας  καλούν την Αθήνα να εντείνει τις προσπάθειες για την αύξηση της είσπραξης των φόρων,  την ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, και σχεδιάζουν  να δώσουν  στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να στηρίξουν  την οικονομία και τα οικονομικά της.

 Πολλοί επενδυτές αμφιβάλλουν ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει τις δημοσιονομικές της  προσπάθειες  ενόψει των δυσοίωνων οικονομικών προοπτικών που αντιμετωπίζει οι οποίες θα αντιμετωπίσουν την δημόσια δυσαρέσκεια, και  θα φέρουν πολιτική αστάθεια.