ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ TASK FORCE

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Παρ, 08/02/2013 - 19:00. - 0 Σχόλια

Το κλείσιμο των νησιωτικών ΔΟΥ πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των νησιών. Έγιναν πολλές παρεμβάσεις από φορείς στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ακόμα και με ένδικα μέσα οι οποίες έφεραν αποτέλεσμα με την μορφή παράτασης της λειτουργίας των ΔΟΥ μέχρι 18-3-2013. Η πρωτοβουλία της παρούσης επιστολής έχει σκοπό την γνωστοποίηση του προβλήματος στην Task Force με στόχο την παραμονή σε λειτουργία των 19 νησιωτικών ΔΟΥ μέχρι την πλήρη εφαρμογή και λειτουργία του taxis 2.

ΘΕΜΑ . Το κλείσιμο των νησιωτικών ΔΟΥ υπό το πρίσμα της Τρίτης Κοινής Ανασκόπησης της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μέρος της οικονομικής μεταρρύθμισης που ακολουθεί η Ελληνική κυβέρνηση, είναι η συρρίκνωση  των ΔΟΥ. Αυτό που και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης αντιλαμβάνεται, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική η οποία σχεδιάστηκε από την τρόικα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους.

 Τον Νοέμβριο 2012  κυκλοφόρησε έκθεση του ΔΝΤ- ΕΕ (Τρίτη Κοινή Ανασκόπηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης) που αφορούσε την «Κατάσταση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εξέταση του ΦΠΑ της Ελλάδος».

 Η έμφαση της έκθεσης είναι  αποκλειστικά και μόνο η οργάνωση του φορολογικού μηχανισμού για την είσπραξη οφειλών.  Συντάκτες της έκθεσης ήταν προσωπικό του ΔΝΤ και της ΕΕ καθώς και φορολογικοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι επισκέφτηκαν την Αθήνα τον Οκτώβριο του 2012 και συζήτησαν τα συμπεράσματα τους με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ.Μαυραγάνη, και  ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Η έκθεση αυτή σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνει υπόψη την εξυπηρέτηση του πολίτη – φορολογουμένου ούτε έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αυτό  όμως που προκύπτει καθαρά είναι πως η ακολουθούμενη επί δεκαετίες  φορολογική πολιτική της Ελλάδος ήταν λάθος. 

Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί χρειάστηκε να έρθει το ΔΝΤ και η ΕΕ για να διαπιστωθεί ότι το 42% των επιχειρήσεων συνεισφέρει το 2,3% των υποχρεώσεων σε ΦΠΑ. Ότι το 21,1% των επιχειρήσεων παρουσιάζει μηδενικό τζίρο, το 21,3% παρουσιάζει ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ και ότι από τα 53 δισεκατομμύρια εγγεγραμμένων οφειλών είναι πιθανόν να εισπραχτεί μόνο το 15 με 20%.

Με  λίγα λόγια , χρειάστηκε ο μηχανισμός του ΔΝΤ και της ΕΕ για να γίνουν αντιληπτά τα αυτονόητα.

Και φυσικά η έκθεση είχε σαν σκοπό να κάνει «συστάσεις» βάση των οποίων ο φορολογικός μηχανισμός θα γίνει αποτελεσματικός.

Η έμφαση λοιπόν για το 2013 είναι τα πρόσωπα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι  επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος (γιατροί, δικηγόροι).

Οι «συστάσεις» για τον έλεγχο των ανωτέρω περιλαμβάνουν αλλαγές στο σύστημα αναγκαστικής είσπραξης – υπενθύμισης και απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών. Αυτό θα επιτευχθεί με την διάθεση του 10% του προσωπικού σε εργασίες είσπραξης οφειλών και με την μετάθεση 100 ελεγκτών στον έλεγχο Μεγάλων Φορολογουμένων.

Από πλευράς ΦΠΑ, οι εμπειρογνώμονες έδειξαν το προβληματισμό τους σε σχέση με την δυσκολία επιστροφών ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, στο μεγάλο αριθμό ανενεργών επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεων με πολύν χαμηλό τζίρο (οι οποίες επιβαρύνουν τον ελεγκτικό μηχανισμό)  αλλά και στην πρόληψη απατών ΦΠΑ. Μέσα στις «συστάσεις τους» είναι η ανάλυση κινδύνου και «οι επιτόπιες επισκέψεις για την επαλήθευση της οικονομικής δραστηριότητας του αιτουμένου της επιστροφής».

Και ερχόμαστε στο σημείο όπου οι «συστάσεις» των ΔΝΤ και ΕΕ έρχονται σε αντίθεση με το κλείσιμο των ΔΟΥ και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές η ύπαρξη υπηρεσιών και ιδιαίτερα ΔΟΥ, αποτελούν αναπτυξιακό υπόβαθρο.  Επιπλέον ,η ύπαρξη ΔΟΥ σε νησί δίνει την δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να προχωρήσουν σε υπενθυμίσεις και διακανονισμούς αλλά και είσπραξη χρεών. Σε σχέση δε με την πρόληψη απάτης σχετικά με το ΦΠΑ, υπάρχει η δυνατότητα αυτοψίας κάτι το οποίο είναι ανέφικτο όταν η πλησιέστερη ΔΟΥ βρίσκεται κάποια ναυτικά μίλια μακριά. Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ΔΟΥ και την έμφαση στην είσπραξη οφειλών που ζητάει η έκθεση, είναι θέμα πολιτικής βούλησης η θέσπιση νέων προτεραιοτήτων. Φυσικά το επικείμενο κλείσιμο των ΔΟΥ έχει επιφέρει κλίμα διάλυσης  στις υπηρεσίες με τους αρχαιότερους υπαλλήλους να αποχωρούν και τους νεώτερους να έχουν καταλειφθεί από ένα κλίμα απαισιοδοξίας και γενικότερης αποξένωσης.

Όσον αφορά το επιχείρημα του κόστους λειτουργίας των ΔΟΥ, μια ανάλυση κόστους οφέλους για την ΔΟΥ Αίγινας έδειξε ότι το ετήσιο κόστος λειτουργίας ανά φορολογούμενο δεν ξεπερνά τα 10 Ευρώ (ποσό το οποίο θα μπορούσε να χρεωθεί στους φορολογούμενους την Αίγινας για να διατηρηθεί η υπηρεσία χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός). Σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, το κόστος είναι μόλις 4, ευρώ (Άνδρος), ενώ στα Κύθηρα το κόστος είναι μηδενικό. Από την άλλη πλευρά, το κοινωνικό κόστος από το κλείσιμο των νησιωτικών ΔΟΥ, είναι τεράστιο και καταστροφικό για την οικονομία των νησιών. Και δια του λόγου το αληθές , σας προσκαλώ να θεωρήσετε φορολογικά στοιχεία για έναν μικροεπιχειρηματία των Κυθήρων η ΔΟΥ των οποίων μεταφέρεται στην Α Πειραιά. Θα πρέπει να πάρετε την πτήση για το Ελευθέριος Βενιζέλος. Στην συνέχεια με το λεωφορείο Χ99 θα βγείτε σχεδόν στην πόρτα της ΔΟΥ. Αφού καταφέρετε να θεωρήσετε, θα πρέπει να ξαναπάρετε το λεωφορείο για το αεροδρόμιο και μετά το αεροπλάνο της επιστροφής. Και εάν τα δρομολόγια δεν το επιτρέπουν θα κάνετε και μερικές αναγκαστικές διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

Φυσικά υπάρχει το επιχείρημα της αντικατάστασης των υπό κλείσιμο ΔΟΥ με «Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων 2 ατόμων». Μια ματιά όμως στο ΦΕΚ 228Α 19-10-2012, μας δείχνει ότι αυτά τα κέντρα σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τις ΔΟΥ καθώς λειτουργούν μόνο σαν γραφεία υποβολής γραπτών αιτημάτων τα οποία θα διαβιβάζονται ταχυδρομικώς στην ΔΟΥ όπου θα υπάγεται το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Σε καμία περίπτωση τα κέντρα αυτά δεν θα υποκαθιστούν τις 67 περιπτώσεις για τις οποίες σήμερα ο Έλληνας φορολογούμενος πρέπει να επισκεφτεί την ΔΟΥ.

Πιστεύω πως σε καμία περίπτωση όλη αυτή η ταλαιπωρία που σας περιέγραψα δεν είναι στο πνεύμα του ΔΝΤ  και της ΕΕ. Για να υπάρξουν πόροι από φόρους θα πρέπει να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα. Αλλά στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε, με ύφεση 24% την τελευταία πενταετία, για να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη. Το κλείσιμο των ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές λειτουργεί αρνητικά και μακροπρόθεσμα καταστροφικά. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι η περιστασιακή είσπραξη κάποιων φόρων σήμερα και μετά τίποτα.

Η πρότασή μου λοιπόν είναι η αναστολή του κλεισίματος των νησιωτικών ΔΟΥ η λειτουργία των οποίων παρατάθηκε μέχρι 18 Μαρτίου 2013 μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του taxis 2 το οποίο δεν προβλέπεται να είναι έτοιμο πριν από τον Αύγουστο 2013. Στην παρούσα μορφή τους , οι ΔΟΥ εξυπηρετούνται κυρίως από τον δικό τους server. Όταν το taxis 2 θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχουν λυθεί όλα τα νηπιακά του προβλήματα, τότε θα  μπορούσαν να λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων ως απομακρυσμένοι σταθμοί εργασίας.

Γνωρίζοντας ότι η παρουσία της υπηρεσία σας στην Ελλάδα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, θα σας παρακαλούσα όπως μεσολαβήσετε  θετικά στις αρμόδιες ελληνικές αρχές υπέρ ενός δικαίου αιτήματος το οποίο δεν έρχεται σε αντίθεση με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική (αντίθετα την εξυπηρετεί) και εκφράζει την βούληση όλων των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδος.

Γιώργος Θεοδωράκης

Οικονομολόγος

Αίγινα 18010