Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Παρ, 18/05/2012 - 20:03. - 0 Σχόλια

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη εξυγίανσης στην Ελλάδα και κάτι τέτοιο είτε περάσει μέσα από την επιθυμία της χώρας να παραμείνει στο ευρώ και την Ευρώπη, είτε όχι, είναι κάτι το ζωτικό για τη χώρα», τονίζει ο Ζαν Κατρεμέρ, δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Libération.

Συνάντησα τον κ. Κατρεμέρ στις Βρυξέλλες, λίγες μόλις ημέρες μετά τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Γαλλία. Τα βασικότερα θέματα της συζήτησής μας περιεστράφησαν συνεπώς γύρω από τρία σημεία: το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και οι προεκτάσεις του, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και η διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης στην Ευρωζώνη, καθώς και οι εξελίξεις στην κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή των Βρυξελλών.

Ερωτηθείς για το πως ο ίδιος ερμηνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας, ο δημοσιογράφος της Libération δίνει τη δική του εξήγηση λαμβάνοντας υπόψη του δύο στοιχεία:

(1) Μέσω της κάλπης οι έλληνες ψηφοφόροι θέλησαν να τιμωρήσουν τους πολιτικούς, ωστόσο, (2) το αποτέλεσμα έδειξε και την ξεκάθαρη απόρριψη των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία δυο χρόνια στη χώρα μας.

Η αβεβαιότητα αναφορικά με την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα, η οποία προέκυψε ξανά σε συνέχεια των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου, οφείλεται κυρίως στον κ. Σαμαρά, ισχυρίζεται ο κ. Κατρεμέρ (σχετικό του άρθρο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ στα γαλλικά με τίτλο «Σαμαράς: Ο άνθρωπος που βύθισε τη χώρα του στο χάος»).

Μεταξύ άλλων, καταλογίζει στον πρόεδρο της ΝΔ την επιμονή του να πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την υπογραφή του 2ου Μνημονίου, ως μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους.

Μοναδική σωτηρία για τη χώρα βλέπει τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού αν και αναγνωρίζει τη δυσκολία στο να προκύψει κάτι τέτοιο άμεσα. Χαρακτηριστικά, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια του χρόνου προκειμένου να περάσει από πειραματικά στάδια πολιτικών συσχετισμών μέχρις ότου βρεθεί ένα σταθερό πολιτικό σχήμα, ο κ. Κατρεμέρ απάντησε πως υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο του φαίνεται μάλλον αδύνατον.

«Το πελατειακό κράτος φτάνει στο τέλμα του και το ελληνικό πολιτικό σύστημα ωριμάζει», συμπληρώνει, καθώς επιχειρείται κατά τη γνώμη του μία αλλαγή στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Επικαλείται χαρακτηριστικά εκθέσεις και όσα λέγονται από στελέχη της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, η οποία έχει εντυπωσιαστεί από την άρνηση των ελληνικών αρχών να προγραμματίσουν οτιδήποτε περιλαμβάνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ξετυλίγεται σε βάθος χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την άποψή του, η Ελλάδα αποτελεί πλέον ξεχωριστή περίπτωση, εκτιμώντας πως εάν επιστρέψει η ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό θα αφορά λίγο έως και καθόλου τη χώρα μας.

«Έστω και αν όλη η υπόλοιπη ζώνη του ευρώ υιοθετήσει αναπτυξιακά μέτρα στο εξής, με τη σημερινή πραγματικότητα της χώρας και το σημερινό τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, οποιοδήποτε αναπτυξιακό μέτρο θα συνέχιζε, όπως γίνεται από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ, να πέφτει στο απόλυτο κενό», ισχυρίστηκε ο κ. Κατρεμέρ.

Σκληρή στάση κράτησε και απέναντι στη δεύτερη πολιτική δύναμη που προέκυψε από την κάλπη στις 6 Μαΐου. «Ας σταματήσουμε να γελιόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ντίσνεϊλαντ, δεν έχει απολύτως καμία επαφή με την πραγματικότητα», δηλώνει σε σκληρό τόνο ο γάλλος δημοσιογράφος της Libération.

Εντυπωσιάζεται ακόμα από τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία έχει δώσει απάντηση στη βαθιά ύφεση και την πρωτοφανή μείωση στο εισόδημα του Έλληνα. «Σε άλλες χώρες, σε περίοδο ύφεσης, παρατηρείται μία αναπροσαρμογή των τιμών, στην Ελλάδα ωστόσο δεν υπάρχει καμία πολιτική και κανένας έλεγχος επί του θέματος». Χαρακτηριστικά δηλώνει πως ενώ θα περίμενε ένας καταστηματάρχης που παρατηρεί μείωση της τάξεως του 30% στην πελατεία του, να μειώνει τις τιμές του αντίστοιχα προκειμένου να επιστρέψει η πελατεία του, στην Ελλάδα αυξάνονται οι τιμές ώστε να καλύπτεται το κενό.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει στα χέρια των Ελλήνων», διαβεβαιώνει ο κ. Κατρεμέρ. Ό,τι και να δηλώνουν κατά καιρούς ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όσο και να απειλούν άνθρωποι σαν τον Σόιμπλε, η απάντηση –κατά τη γνώμη του- θα δοθεί στο τέλος από τους ίδιους τους Έλληνες.

Τα μεγάλα ποσοστά που κατέγραψε η Χρυσή Αυγή οφείλονται στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής κρίσης και τις αβεβαιότητας που πλήττει τις χώρες της Ευρώπης. Ο ίδιος δεν ανησυχεί με το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου κόμματος, φέρνοντας ως παράδειγμα το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία ή ακόμα το κόμμα του Μπαρτ Ντε Γουέιβερ στη Φλάνδρα (Βέλγιο), ακροδεξιά κόμματα τα οποία αν και εμφανίζονται πιο ήπια, καταγράφουν στις χώρες τους πολύ πιο ανησυχητικά ποσοστά.

Όσον αφορά την εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία, ο Κατρεμέρ αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη μεταφράζεται ως μία επιθυμία αλλαγής πορείας στην Ευρώπη από τους Γάλλους ψηφοφόρους.

Η αναπτυξιακή διάσταση εμφανίζεται πλέον στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο ο αυστηρός δημοσιονομικός έλεγχος που έχει επιβάλλει η Γερμανία είναι ένα στοιχείο που αναγνωρίζουν και αποδέχονται πλέον όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και εκτιμά πως θα συνεχιστεί.

Με την εκλογή του Ολάντ, εκτιμά ότι θα επιχειρηθεί να βρεθεί μία χρυσή τομή ανάμεσα στη διατήρηση υγιών εθνικών δημοσιονομικών και την εφαρμογή επιπλέον αναπτυξιακών μέτρων στην Ευρωζώνη.

Ο γαλλογερμανικός άξονας δεν θα παραμείνει όπως τον γνωρίζαμε υπό την προεδρία του Σαρκοζί. Χωρίς να προβλέπει σημαντικές διαταραχές στις σχέσεις Μέρκελ-Ολάντ, εκτιμά ότι ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος θα επιχειρήσει να εμπλέξει και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Τέλος, σε περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε επιλεγεί ως επόμενος επικεφαλής του Eurogroup στα τέλη Μαΐου, αυτό θα αποτελέσει σαφές μήνυμα για τη χώρα μας, καθώς η αρνητική στάση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ θα υιοθετηθεί επίσημα από τα όργανα της ΕΕ.


O Ζαν Καρτεμέρ έχει διατελέσει χρόνια ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Libération στην Αθήνα, ενώ τα τελευταία χρόνια καλύπτει για την ίδια εφημερίδα τα ευρωπαϊκά θέματα από τις Βρυξέλλες.

Έχει στο παρελθόν λάβει πολλές διακρίσεις για τη δημοσιογραφική του δουλειά -βραβείο Ήθους και Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού “Κωνσταντίνος Καλλιγάς” το 2009 - ενώ θεωρείται από τους δημοσιογράφους που ασκεί με τα άρθρα του σημαντική επιρροή στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Ο προσωπικός τους ιστότοπος ( http://bruxelles.blogs.liberation.fr/), είναι ο πρώτος διαδικτυακός χώρος που έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας Louise Weiss το 2006.