Η λύση στο σημερινό πρόβλημα του νερού

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Παρ, 09/03/2012 - 02:23. - 0 Σχόλια

Η ΝΕΑ DE FACTO ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 7 -3-2012, πέραν των οποίων πολιτικών προεκτάσεων σε συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ των αντιμαχομένων παρατάξεων, έφερε και κάποιες αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα του δήμου.

Συγκεκριμένα:  α) με την παρουσία τους οι οργανωμένες ομάδες πολιτών που παραβρεθήκαν στο δημοτικό συμβούλιο ,είτε χειροκροτώντας είτε αποδοκιμάζοντας, επηρέασαν την έκβαση της ψηφοφορίας.

Β) η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση των πολιτών σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα μάλλον απαγορεύει την οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής πρόσθετων τελών. Άρα η όποια προσπάθεια επαναφοράς του θέματος στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μια βελτίωση του τιμολογίου Κουκουλη το οποίο ήταν και αυτό ελλειμματικό. Κατά συνέπεια, το πολιτικό κόστος σε σχέση με το πραγματικό οικονομικό όφελος του δήμου θα είναι δυσανάλογα μεγάλο.

Γ) η δημοτική αρχή πλέον δεν έχει την πλειοψηφία και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ρισκάρει την επαναφορά του τιμολογίου ύδρευσης χωρίς να έχει  εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των διαφωνούντων οι οποίοι ίσως να ζητήσουν τα ανάλογα ανταλλάγματα τα οποία εάν η διοίκηση ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει , η θα το είχε ήδη πράξει η θα είχε αποσύρει το θέμα. Το γεγονός ότι διάλεξε τον δρόμο της  βέβαιης ήττας, δείχνει την πρόθεση της να βάλει το θέμα οριστικά στην άκρη και να διαχειριστεί την ύδρευση με τα νέα πραγματικά δεδομένα.

Δ) με το υπάρχον τιμολόγιο και την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση του δήμου , οι επιλογές της διοίκησης είναι περιορισμένες και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

ΑΠΟ DE FACTO ΣΕ DE JURE

Σε πρώτη φάση η διαμορφωθείσα de facto  κατάσταση που προέκυψε από το δημοτικό συμβούλιο της 7-3-2012 πρέπει να μετατραπεί σε de jure. Αυτό που ζήτησε επίμονα το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν να μην αυξηθεί το τιμολόγιο ύδρευσης και το δημοτικό συμβούλιο ανταποκρίθηκε στο λαϊκό αίτημα. Η απόφαση αυτή αφήνει τον δήμο με την μοναδική επιλογή να πορευτεί ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα που διαθέτει.

Τι εννοούμε: με βάση τα σημερινά δεδομένα του δήμου, τα βεβαιωθέντα έσοδα από νερό ανέρχονται σε 2.363.576,40 ευρώ.

Με την παρουσία του και την θέση που πήρε, ο λαός της Αίγινας έκρινε και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο δήμος θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες ύδρευσης διαχειριζόμενος αυτό το ποσό. Άρα ξεκινάμε από τα χρηματικά διαθέσιμα που έχουμε και προχωραμε προς την διερεύνηση του τι μπορούμε να αγοράσουμε .

Οι ετήσιες ανάγκες του δήμου ανέρχονται σε 2.293.784 κυβικά νερού το δε κόστος νερού γεώτρησης ανέρχεται σε 0,92 ευρώ (0 ,60 αγορά και 0.32 έξοδα διαχείρισης).

Φυσικά υπάρχουν και τα χρήματα της επιδότησης μεταφοράς νερού τα οποία το 2011 ανήλθαν σε 1.549.855,74 ευρώ τα οποία μας εξασφαλίζουν την μεταφορά 659.513 κυβικών νερού ΕΥΔΑΠ. Αφού αυτά διαθέτει το κράτος για την μεταφορά, αυτά θα φέρουμε. Εάν η κρατική επιχορήγηση αυξηθεί, τότε οι υδρομεταφορεις ας φέρουν αντίστοιχη ποσότητα νερού ΕΥΔΑΠ. Άλλωστε όλοι  εδώ και χρόνια πίνουμε εμφιαλωμένο.

Αν λοιπόν συνδέσουμε την ποσότητα νερού ΕΥΔΑΠ με την κρατική επιχορήγηση, το κόστος μεταφοράς «φεύγει από τον δήμο» και μεταφέρεται στο κράτος.

Το βασικό πρόβλημα της ύδρευσης για τον δήμο ήταν το κόστος μεταφοράς νερού το οποίο το κράτος δεν επιχορηγούσε στο σύνολο του με αποτέλεσμα να ζημιώνεται ο δήμος. Δεν είναι τυχαίο που τα συσσωρευμένα χρέη του δήμου Αίγινας συνδέονται άμεσα με το κόστος μεταφοράς νερού.

Στην παρούσα φάση το ποσοστό ΕΥΔΑΠ στο δίκτυο Θα ανέρχεται σε 28,75%  και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ν κοινότητα Μεσαγρου πίνει αποκλειστικά και μόνο νερό γεώτρησης και είναι η μόνη κοινότητα που δεν παρουσιάζει οικονομικό έλλειμμα στο νερό.

 

ΚΥΒΙΚΑ

ΚΟΣΤΟΣ ΜΟΝΑΔΟΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

ΝΕΡΟ ΕΥΔΑΠ

659.513

0.60

395.708 ΕΥΡΩ

ΝΕΡΟ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ

1.634.271

0,92

1.503.529 ΕΥΡΩ

ΣΥΝΟΛΑ

2.293.784

 

1.899.237 ΕΥΡΩ

 

Τα βεβαιωθέντα έσοδα του δήμου το 2011 ήταν 2.363.576 ευρώ , ποσό το οποίο υπερκαλύπτει το κόστος ύδρευσης αφήνοντας υπόλοιπο ύψους  464.339 ευρώ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση του δικτύου και την βελτίωση της απώλειας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που οι απώλειες μειωθούν κάτω από το 20%, το προσδοκώμενο κέρδος του δήμου με το υπάρχον τιμολόγιο και τα σημερινά δεδομένα θα διπλασιαστεί ενώ το ποσοστό νερού ΕΥΔΑΠ στο δίκτυο θα ανέβει σε 41,54% δηλαδή στο ποσοστό πρόσμιξης του 2003.

Γιώργος Θεοδωράκης