Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Δευ, 21/01/2013 - 17:55. - 0 Σχόλια
νερο. υδρομεταφορεις. υδροδοτηση Αίγινας.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 16-1-2013 προέκυψε ότι υπάρχει διαφορά στις ποσότητες νερού που έχει παραλάβει ο Δήμος μας κατά τα έτη 2010 και 2011.

Στην συνεδρίαση δόθηκαν στοιχεία για τις παραληφθείσες ποσότητες νερού από την ΕΥΔΑΠ και τις παραδοθείσες ποσότητες στην Αίγινα από τους υδρομεταφορείς.

Με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που παρατέθηκαν ήταν σωστά, (δηλαδή τα ρολόγια της ΕΥΔΑΠ μέτραγαν σωστά όπως αναφέρεται στα σχετικά έγραφα της εταιρείας), καταλήξαμε στα ακόλουθα δικά μας συμπεράσματα.

 

Η διαφορά για την εταιρεία ΑΙΓΙΝΑ είναι μικρότερη του 4% της συνολικής ετήσιας μεταφερθείσες ποσότητας οπότε δεν φαίνεται να προκύπτει  θέμα.

 

 Όσον αφορά την εταιρεία ΛΙΜΕΝΑΡΙ, οι ποσότητες ξεπερνούν το όριο του 4% .

Η επιτροπή ψήφισε την διερεύνηση του θέματος από την νομική σύμβουλο του δήμου η οποία και θα ενημερώσει τον δήμαρχο εντός 45 ημερών. Πιστεύω ότι η διευθέτηση του όλου θέματος προβλέπεται από την σύμβαση μεταξύ του δήμου και του υδρομεταφορέα.

Αντί λοιπόν θα μεταφέρουμε το πρόβλημα χρονικά, καλόν θα ήταν να εφαρμοστούν  οι  όροι της σύμβασης  έτσι ώστε τα όλο θέμα να τακτοποιηθεί άμεσα.

Σύμφωνα λοιπόν μα το άρθρο 8 της σύμβασης. Αρ πρωτ. 11101 της 1-8-2011

 

«1.-Η ποσότητα του νερού που θα παραλαμβάνεται από τον ενιαίο Δήμο Αίγινας, θα προκύπτει από τα υδρόμετρα που είναι εγκατεστημένα στην αρχή του καταθλιπτικού αγωγού σε κάθε σημείο εκφόρτωσης…..(Λεόντι)

 

2.-Για κάθε πιστοποίηση της ποσότητας που φορτώθηκε θα συντάσσεται εις διπλούν πρωτόκολλο που θα υπογράφεται από τον μεταφορέα ή τον εκπρόσωπό του και τον εκπρόσωπο του Δήμου που παρέστησαν στη εκφόρτωση, σύμφωνα με τα ανωτέρω .Στο τέλος έκαστου μηνός θα παραλαμβάνονται οι ενδείξεις των υδρομέτρων από τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου παρουσία του μεταφορέα ή εκπροσώπου του και θα

συντάσσεται πρωτόκολλο, στο οποίο θα αναφέρεται η ποσότητα του νερού που μεταφέρθηκε το συγκεκριμένο μήνα, και βάσει του οποίου θα γίνεται η τιμολόγηση της μεταφοράς. Το πρωτόκολλο αυτό διαβιβάζεται στο μεταφορέα ο οποίος δύναται να υποβάλλει ενστάσεις ή αντιρρήσεις εντός 5 ημερών από την παραλαβή του.

 

3.-Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω ,οι μεταφερόμενες ποσότητες είναι δυνατόν κατά την κρίση του Δήμου ,να επαληθευθούν με τις ποσότητες που προκύπτουν από τα υδρόμετρα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις ξηράς της ΕΥΔΑΠ στα σημεία φόρτωσης.

 

Αν η ποσότητα του νερού που  μετρήθηκε στους υδρομετρητές στα σημεία εκφόρτωσης είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που μετρήθηκε στους υδρομετρητές της ΕΥΔΑΠ στα σημεία φόρτωσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4% τότε η επιπλέον καταγραφείσα ποσότητα στα υδρόμετρα του Δήμου ΔΕΝ θα λογίζεται ως μεταφερθείσα ποσότητα νερού και  ΔΕΝ θα πληρώνεται η αξία της μεταφοράς της.

5.-Οι τυχόν διαφορές που θα προκύπτουν από τις καναμετρηθείσες ποσότητες νερού μεταξύ των υδρομετρητών της ΕΥΔΑΠ και των υδρομετρητών του Δήμου ή και των Δημοτικών Κοινοτήτων, θα βαρύνουν τον μεταφορέα.»

 

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που προέκυψαν από την οικονομική επιτροπή, οι διαφορές για το 2010 είναι 139.136 κυβικά για τα οποία ο υδρομεταφορέας έχει λάβει 321.738 Ευρώ, και για το 2011 οι διαφορές είναι 264.815 κυβικά για τα οποία ο υδρομεταφορέας έχει λάβει 612.358 ευρώ

Με αυτά τα δεδομένα συνολική διαφορά για την διετία 2010-2011   (θα μπορούσε να) ανέρχεται σε 934.096 ευρώ τα οποία  (σύμφωνα πάντα με την σύμβαση) η εταιρεία ΛΙΜΕΝΑΡΙ οφείλει να επιστρέψει στον δήμο ή να τα συμψηφίσει σταδιακά  στο μέλλον.

Υπό αυτές τις συνθήκες,  καλό θα ήταν να προχωρήσει ο δήμος άμεσα στην λογιστική τακτοποίηση του θέματος και να φροντίσουν οι υπεύθυνοι  ώστε τα ίδια φαινόμενα να μην  επαναληφθούν  στο μέλλον.

 

Γιώργος Θεοδωράκης