Η φύση απειλή στις παγκόσμιες αγορές

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Παρ, 04/01/2013 - 19:16. - 0 Σχόλια

 

Παγκόσμια Νευραλγικά Χρηματοοικονομικά κέντρα που κινδυνεύουν από πλημμύρες

Η φύση  απειλή στις παγκόσμιες αγορές

Ο τυφώνας  Sandy έφερε καταστροφή στη Νέα Υόρκη και η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στο χάος. Όταν  γίνονται καταστροφές οι οποίες έπληξαν μεγάλες πόλεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  είναι φυσικό να επικεντρωθούν στην  ανθρώπινη  τραγωδία.  Μέσα όμως σε όλο αυτό το χάος οι συστημικές ανεπάρκειες ξεφεύγουν από την προσοχή των ΜΜΕ.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται σαφές ότι οι συστημικές ελλείψεις συμβαίνουν  όλο και πιο συχνά. Ίσως το ποιο αξιοσημείωτο πρόβλημα να είναι  ότι πολλά  παγκόσμια οικονομικά και εμπορικά κέντρα , συμπεριλαμβανομένων  των Σαγκάη, Βομβάη, Μπανγκόκ, Λονδίνο, καθώς και της Νέας Υόρκης , βρίσκονται σε γεωγραφικά ευαίσθητες περιοχές. Όλες αυτές οι πόλεις κέντρα πλήττονται κατά καιρούς από ακραία φυσικά καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα το κλείσιμο χρηματιστηρίων  και την απρόσμενη διακοπή εμπορικών συναλλαγών  καθώς και διακοπή στις  κρίσιμες  αλυσίδες εφοδιασμού.

 Όμως τα Ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μόνο ένας παράγοντας, ωστόσο. Τα περισσότερα χρηματοοικονομικά κέντρα  δημιουργήθηκαν  γύρω από τα λιμάνια και δημιουργήθηκαν παράκτιες  πόλεις - Νέα Υόρκη, Σαγκάη, Βομβάη, Μπανγκόκ – ή παραποτάμιες πόλεις , όπως το Λονδίνο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά πληθυσμιακά προβλήματα λόγω της ανάπτυξής τους.

Το αποτέλεσμα είναι  μια υπερβολικά βεβαρημένη  υποδομή  η οποία καλύπτει επιφανειακά τις ρωγμές ενός όλο και  πιο ασταθούς περιβάλλοντος. Τα Κτίρια ξεκίνησαν να υποχωρούν ,  τα αεροδρόμια αρχίζουν να βρίσκονται σε περιοχές που κατά πάσα πιθανότητα θα πλημμυρίσουν,  το θαλασσινό νερό διεισδύει  υπόγειες καλωδιώσεις και το μετρό, και η πόλη - ένα κρίσιμο κομβικό σημείο στην παγκόσμια οικονομία – απλά  βρίσκεται εν αναμονή γίνεται μιας καταστροφής. Στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες περιπτώσεις τύπου τυφώνα Sandy και όλο και περισσότερα παγκόσμια κέντρα πρόκειται να πληγούν και θα μας επηρεάσουν όλους.

Ας δούμε λοιπόν πέντε πόλεις  , πως θα απειληθούν από ένα μόνο φυσικό φαινόμενο, την πλημμύρα.

Νέα Υόρκη
Η ευρύτερη περιοχή του Μανχάταν έχει κατ  εκτίμηση πληθυσμό
22 εκατ, μια οικονομία τουλάχιστον $ 1 τρισεκατομμύρια, και η αξία των κτιρίων του ανέρχεται σε 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα μεγάλο μέρος των υποδομών ζωτικής σημασίας της είναι
3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η  άνοδος της στάθμης της θάλασσας  πάνω από 3 μέτρα  για να υπάρχει πρόβλημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κύμα θύελλας. Το 2011, ο τυφώνας Irene χτυπημένη ένα κύμα 1,2 μέτρα, και προκάλεσε  ζημιές άνω των  15 δισεκατομμυρίων  δολαρίων.  Τον Νοέμβριο,  ο τυφώνας Sandy έφερε ένα κύμα 4 μέτρων, με αποτέλεσμα να κλείσουν η  ενέργεια και το νερό τα συστήματα, αεροδρόμια, σήραγγες, υπόγειες διαβάσεις, αυτοκινητόδρομοι αλλά, και το χρηματιστήριο New York Stock Exchange.  Σε μια εποχή κατά την οποία  οι εταιρείες συναλλαγών υψηλής συχνότητας  είναι πρόθυμες  να πληρώσουν επιπλέον για να είναι λίγα μέτρα πιο κοντά στην αίθουσα συναλλαγών, ολόκληρα τμήματα της πόλης έκλεισαν. Μεγάλο μέρος του  νότιου άκρου του Μανχάταν είναι μπαζωμένο   έδαφος, και ιδιαίτερα χαμηλό . Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτό που έγινε,  θα συμβεί και πάλι. Το μέσο ύψος του  Μανχάταν είναι 30 μέτρα , αλλά πολύ κρίσιμες υποδομές , ειδικά στο νότιο άκρο, είναι λιγότερο από 3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός που θα τεθεί  σε κίνδυνο ανέρχεται σε  (εκατ.): 1,9

Σαγκάη
Το περιοδικό Φυσικές Καταστροφές φέτος δήλωσε  την Σαγκάη ως  την  «πιο ευάλωτη πόλη στους κινδύνους πλημμύρας». Το όνομα  Σαγκάη σημαίνει «πάνω στη θάλασσα». Η λαμπερή  αυτή πόλη αποτελεί το οικονομικό  έκθεμα της Κίνας είναι, όπως η Νέα Ορλεάνη, βρίσκεται στις εκβολές ενός δέλτα, αλλά  και σε μονοπάτι τυφώνα. Επίσης, όπως η Νέα Ορλεάνη, τμήματά  της πόλης έχουν κτιστεί σε αποστραγγιγμένους βάλτους  αλλά και σε πλημμυρίδες .Ένα χτύπημα τυφώνα στην Σαγκάη θα μπορούσε να έχει μια τεράστια επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, ειδικότερα αν η Κίνα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ξένο συνάλλαγμα του για χρηματοδοτήσει μια μαζική ανοικοδόμηση. Επιπλέον μια πιθανή καταστροφή Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ασφάλεια, εάν πληγούν κάποια από τα  μυριάδες χημικά εργοστάσια που βρίσκονται  γύρω από την πόλη δημιουργώντας μια «χημική  Φουκουσίμα».
Μέσος υψόμετρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας: 3 μέτρα.
Εκτιμώμενος  πληθυσμός σε κίνδυνο (εκατ.): 2,3

Βομβάη
Η Βομβάη είναι το επιχειρηματικό κέντρο αλλά   και η πρωτεύουσα της διασκέδασης της Ινδίας. Η καρδιά της πόλης  αποτελείται από επτά νησιά τα οποία  με την πάροδο του χρόνου, συγχωνεύτηκαν με εγγειοβελτιωτικά έργα. Το Χαμηλό ύψος του εδάφους  σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση  σε ζώνες πλημμυρών, την  κακή αποστράγγιση, αλλά και τις αυξανόμενες  και ακραίες βροχοπτώσεις, είναι οι λόγοι  για τους οποίους  η πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις. Το 2005, σοβαρές πλημμύρες σκότωσαν χιλιάδες και έκλεισε την πόλη, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού τομέα. Επειδή η Βομβάη είναι ένα περιφερειακό κέντρο οι επιπτώσεις  μιας καταστροφής θα είχαν αντανάκλαση σε παγκόσμιο επίπεδο. Λίγα πράγματα έχουν γίνει από την ενίσχυση των υποδομών του.
Μέσο υψόμετρο: 15 μέτρα, αλλά πολύ κρίσιμων υποδομών, ειδικά στην καρδιά της πόλης, είναι ακριβώς ένα με  το επίπεδο της θάλασσας.
Εκτιμώμενος πληθυσμός  σε κίνδυνο (σε εκατομμύρια): 3

Μπανγκόκ
Η Μπανγκόκ είναι η μεγαλούπολης του Δέλτα , με  εκτιμώμενο πληθυσμό 14 εκατ. Κατοίκων και κατά μέσο ύψος εδάφους  1,8 μέτρα - αν και τα μέρη είναι στην πραγματικότητα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Η πόλη  είναι γνωστή ως η Βενετία της Ανατολής, και  έχει υποστεί σοβαρή καθίζηση. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, σε ορισμένα σημεία,  η βύθιση  της Μπανγκόκ ήταν  περισσότερο από 12 εκατοστά το χρόνο. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί, αλλά η πόλη εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Αν και δεν είναι ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, η  Μπανγκόκ είναι μια σημαντική βάση παραγωγής και λιμάνι. Το  2011 οι πλημμύρες της Ταϊλάνδης ήταν από τις πλέον δαπανηρές στην ιστορία της, προκαλώντας κατ 'εκτίμηση 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές και επηρέασαν  τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων μια παγκόσμια έλλειψη σε σκληρούς δίσκους. Η Παραγωγή για τις Honda,  Nissan και  Sony, μεταξύ άλλων, χτυπήθηκε άσχημα.
Μέσος υψόμετρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας: 1,5 μέτρα.
Εκτιμώμενη πληθυσμού σε κίνδυνο (σε εκατομμύρια): 1

Λονδίνο
Το Κορυφαίο οικονομικό κέντρο του κόσμου  δεν μπορεί να υπολογίζει στο Φράγμα του Τάμεση να κρατήσει  στεγνό. Το Λονδίνο κινδυνεύει να πλημυρίσει από 5 αιτίες: παλιρροιακά κύματα όπου το  θαλασσινό νερό μπορεί να φτάσει μέχρι τον Τάμεση. Τα φουσκωμένα ποτάμια  που χύνονται στον Τάμεση. Έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να υπερχειλίσουν  τα συστήματα αποχέτευσης και να πλημμυρίσουν οι Υπόνομοι και να αυξηθεί η στάθμη των υπόγειων υδάτων . Το Φράγμα του Τάμεση είναι σχεδιασμένο για να σταματήσει παλιρροιακά κύματα, αλλά μόνο μέχρι το 2030. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της περιφερειακής διοίκησης  του Λονδίνου Greater London Authority της πολιτικής στρατηγικής κλιματικής στρατηγική προσαρμογής,
«Ένα σημαντικό ποσοστό των κρίσιμων υποδομών του Λονδίνου βρίσκεται σε κίνδυνο από πλημμύρες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας σε περίπτωση πλημμύρας».
Σε σχετική έκθεσή της βρετανικής κυβέρνησης για τις πλημύρες   των παράκτιων  περιοχών ,συνόψισε την κατάσταση: «δύσκολες επιλογές πρέπει να ληφθούν - πρέπει να επενδύσουμε είτε σε περισσότερο βιώσιμες προσεγγίσεις για τις πλημμύρες και διαχείριση των παράκτιων ή να μάθουν να ζουν με την αύξηση των πλημμυρών».
Υπολογίζεται ότι το 15 τοις εκατό του Λονδίνου βρίσκεται σε κοίτες πλημμυρών του ποταμού.
Εκτιμώμενη πληθυσμού σε κίνδυνο (εκατ.): 1,4

 

Γιώργος Θεοδωράκης
Βιβλιογραφία.
Κλειώ Πασκάλ,  «Παγκόσμια Προειδοποίηση», Δεκέμβριος 2012
Ο Κόσμος Σήμερα, Τόμος 68, Αριθμός 11