ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ .ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΣΩΡΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Παρ, 12/04/2013 - 00:56. - 0 Σχόλια

Οι κίνδυνοι από την απότομη διακοπή της ακολουθούμενης εδώ και αρκετά χρόνια πολιτικής των κεντρικών τραπεζών  των χωρών της ζώνης του ευρώ, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, είναι μεγάλοι.  Εδώ και πολλά χρόνια οι κεντρικές τράπεζες  διογκώνουν τα αποθέματά τους με κρατικά ομόλογα ενώ ακολουθούν μια πολιτική μηδενικών επιτοκίων σε βραχυπρόθεσμες καταθέσεις. Όμως αυτή η πρακτική δεν μπορεί να ακολουθηθεί για πάντα και πιθανή διακοπή της ίσως απειλήσει την οικονομική σταθερότητα των κεντρικών τραπεζών.

Η απότομη αύξηση των επιτοκίων

Ο κίνδυνος από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων ( λόγω εξόδου από την ακολουθούμενη πολιτική), θα απελευθέρωνε τα επιτόκια λόγω των πιέσεων της αγοράς. Οι κεντρικές τράπεζες θα ανέβαζαν τα επιτόκιά τους και πιθανώς θα πουλούσαν ομόλογα που αγόρασαν κατά την διάρκεια της κρίσης. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ιδιώτες επενδυτές να ξεφουντωνόντουσαν μαζικά τα κρατικά ομόλογα που διέθεταν με απρόβλεπτες συνέπειες στα επιτόκια. Σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις στις τράπεζες θα ήταν ζημιογόνες. Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια δίνουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, προκαλούν αντίστοιχη ζημιά στις τιμές των ομολόγων. Την ίδια στιγμή οι πελάτες των τραπεζών δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα δάνεια τους. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι θα επηρεαστούν οι προσδοκίες για μεταβολή στα επιτόκια με πιθανό αποτέλεσμα την διακοπή στην ροή των κεφαλαίων μεταξύ κρατών και μεταξύ τραπεζών.

Η πτώση στις τιμές πώλησης των ομολόγων.

Το ξαφνικό ξεφόρτωμα των κρατικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση των επιτοκίων ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι ιδιώτες επενδυτές ακολουθήσουν την ίδια πρακτική με αυτή των κεντρικών τραπεζών. Η κατάσταση θα οξυνθεί περισσότερο εάν πολιτικοί δεν αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες  της αγοράς. Ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες πρόβλημα ρευστότητας είναι ορατός ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες απορροφήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται.

Η αξιοπρεπής έξοδος

Σύμφωνα με τον Eric Oppers  (οικονομολόγο του ΔΝΤ), οι ασκούντες πολιτική θα πρέπει να προνοήσουν ώστε να μην απειληθεί η οικονομική σταθερότητα των κεντρικών τραπεζών, Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου αρχίζοντας με μια μικρή αύξηση των επιτοκίων ώστε να δοθεί χρόνος στις αγορές να προσαρμοστούν. Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικοινωνήσουν τις στρατηγικές εξόδου από την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων  και της συνεχούς συσσώρευσης κρατικών ομολόγων,    Οι υπεύθυνοι των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν πριν προχωρήσουν σε αλλαγή πολιτικής.     

Γιώργος Θεοδωράκης