Μίκης Θεοδωράκης η «Σπίθα» δεν αποτελεί κόμμα

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Παρ, 23/03/2012 - 17:40. - 0 Σχόλια

Σε κατηγορηματική διάψευση ότι η «Σπίθα» δεν θα συμμετέχει στις επικείμενες εκλογές προχώρησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Με έναν έξυπνο ελιγμό ο Μίκης Θεοδωράκης βγήκε από το εκλογικό παιγνίδι. Αμφιβάλω αν ο Μίκης είχε ποτέ σκοπό να κατέβει στις εκλογές. Δεν το επιτρέπει ούτε η ηλικία του ούτε η υστεροφημία του και αυτό το τελευταίο είναι και ο πραγματικός λόγος που ασχολήθηκε με το όλο θέμα του μνημονίου. Τις τελευταίες μέρες είδαμε τον κόσμο να ξεσπαει στους καλλιτέχνες καθιστώντας τους υπευθύνους για το χάλι της σημερινής Ελλάδας. Το γιαουρτωμα του Νταλάρα είναι ο προάγγελος του γιαουτωματος που θα φάνε οι πολιτικοί στην καλπη. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε το γιαουρτωμα της Κατσελη και το ξεφωνημα του Παπουλια. Κανείς δεν είναι υπεράνω γιαουρτωματος όταν βρεθεί σε πεδίο βολής. Στην  συλλογική συνείδηση του κοσμου  όλοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, και όλοι οι «μαζί τα φάγαμε» είναι στην ίδια μοίρα. Ο Μίκης το ξέρει αυτό πολύ καλά όπως επίσης γνωρίζει ότι η μουσική του είναι ταυτισμένη με την αριστερή ιδεολογία η οποία ουσιαστικά επικράτησε μετά το 1974. Άρα η μουσική του ταυτίζεται με όλη αυτή την περίοδο της παρακμής και της κραιπάλης. Αυτό που φοβόταν ο Μίκης ήταν η ταύτιση αυτή της μουσικής του με το Πασοκικο καθεστώς της μεταπολίτευσης που είναι ήδη παρελθόν. Χρειαζόταν λοιπόν ένα εργαλείο για να απενοχοποιήσει την μουσική του και να την περάσει ως σύμβολο της νέας μεταπασοκικης εποχής έτσι ώστε να την καταστήσει διαχρονική. Η δημιουργία της Σπίθας ήταν το εργαλείο που τον βοήθησε να πετυχει το σκοπό του. Ο δυνατός αντιμνημονιακος του λόγος και η σθεναρή στάση που κράτησε τον δικαίωσαν. Τώρα ποια δεν χρειάζεται την πολιτική και δεν προτίθεται να γίνει το δεκανίκι κανενός. Όσοι πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν ως διαβατήριο για τις δικες τους προσωπικές πολιτικές βλέψεις έκαναν λάθος. Ο Μίκης με την σημερινή στάση του μας δίνει το στίγμα των καιρών που έρχονται. Η δουλειά του Μίκη τέλειωσε. Η μετά πασοκικη περίοδος περιγράφεται στους στίχους ενός άλλου μεγάλου που λέει:

«έρχονται χρόνια δύσκολα» και συμπληρώνω: δύσκολοι καιροί για πολιτικούς!!!!!!

 

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη

«Σε δημοσίευμα του σημερινού (22.3.2012) τεύχους του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» που αφορά ένα νέο γκάλοπ για τις επικείμενες εκλογές, διαβάζω ότι «ΣΥΡΙΖΑ, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, Μίκης Θεοδωράκης-Σπίθα, Ανταρσύα εξακολουθεί να αποτελεί δυνητική επιλογή του εκλογικού σώματος που θα έφτανε στα 18-20%»

Επανειλημμένα έχω δηλώσει ότι η Σπίθα δεν αποτελεί κόμμα. Διαψεύδω κατηγορηματικά κάθε πληροφορία - είδηση που με αφορά σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές.

Κατ' αρχήν πιστεύω ότι σε συνθήκες απώλειας της Εθνικής Αυτοτέλειας, με τις σχέσεις υποταγής στο ΔΝΤ και στην Ευρώπη των Τραπεζών, με την παρουσία του κ. Ράιχενμπαχ και των συνεργατών που εκτελούν ουσιαστικά καθήκοντα Πρωθυπουργού και υπουργών και τέλος με την ρητή υποχρέωση της όποιας κυβέρνησης προκύψει να εφαρμόσει πιστά το απεχθές και επαχθές Μνημόνιο ΙΙ, κάτω απ' αυτές τις συνθήκες οι εκλογές δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά ένα παιχνίδι εντυπώσεων, για να ξεγελάσουν το λαό δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες, να τον αποπροσανατολίσουν και να τον αποσυντονίσουν, ώστε μετά τις εκλογές να επιπέσουν επάνω του με νέα ορμή. Για να ηττηθεί αυτό το συμπαγές αντεθνικό και αντιλαϊκό Μέτωπο της εθνικής μειοδοσίας και της αντιλαϊκής λαίλαπας, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα επίσης συμπαγές μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων που θίγονται από τις πολιτικές των Μνημονίων, υπεράνω ιδεολογικών και κομματικών συνόρων. Και γι' αυτό ανέλαβα να δημιουργήσω το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών (ΚΑΠ), που το θεωρούσα και το θεωρώ ως ένα συνδετικό κρίκο γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Δυστυχώς ομολογώ ότι απέτυχα, δεδομένου ότι αντιμετώπισα γενικώς άρνηση συνεργασίας και μάλιστα αναζωπύρωση του κομματικού πατριωτισμού, που καταδικάζει και πάλι τα κόμματα της Αριστεράς που επιδιώκουν την παρουσία τους στη Βουλή, σε ένα ρόλο παθητικού παρατηρητή, ανίκανα να εμποδίσουν ουσιαστικά, όπως έγινε έως τώρα, τις δραματικές εξελίξεις με θύμα τη χώρα και τον Ελληνικό Λαό».