Μπορεί ο Γαλλο-γερμανικός Γάμος να καθοδηγήσει την Ευρώπη;

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Παρ, 18/05/2012 - 20:55. - 0 Σχόλια

Η σχέση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι το βαρόμετρο της πολιτικής υγείας της Ευρώπης.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών, η οποία έχει προχωρήσει πολύ πέρα από τις έξι χωρες που  ίδρυσαν  της νΕυρωπαϊκή  Ένωση,  οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις  καθοδηγούν την πολιτική  της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στην ηγεσία της χώρας  αλλά ακόμα  και η προσωπική χημεία μεταξύ της  Γερμανίδας  καγκελάριου και του  γάλλου πρόεδρου  έχει ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρώπη.

Η εκλογή του Φρανσουά Hollande ως νέου  πρόεδρου της Γαλλίας δημιούργησε μια αβεβαιότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κρατών της Ευρώπης. Ο σοσιαλιστής  Hollande εξελέγη βάσει ενός προγράμματος της αντιπολίτευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση  αλλά και του προγράμματος σταθεροποίησης.

Το πρόβλημα για τις γάλλο-γερμανικές σχέσεις είναι ότι το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τον προκάτοχό του Hollande  Νικολά Σαρκοζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Και ακολουθεί  μια πολιτική αποδιάρθρωσης στην καρδιά της ΕΕ, ενώ οι ασκούμενες πιέσεις του ευρώ φέρνουν το σενάριο εξόδου της  Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ολοένα και πιο κοντά.
Μπορεί αυτό το  γαλλο-γερμανικό ρήγμα να επιδιορθωθεί;

Σε μια πρώτη συνάντηση όλο χαμόγελα οι δυο ηγέτες εμφανίστηκαν δημόσια  δίνοντας την εικόνα ότι βρίσκονται σε συμφωνία. Αλλά και οι δύο ηγέτες έχουν περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Το γαλλικό κοινό ψήφισε αποφασιστικά εναντίον ενός προγράμματος λιτότητας με την εκλογή Hollande - και η Γαλλία αντιμετωπίζει εκλογές για την Εθνοσυνέλευση της τον επόμενο μήνα. Ο πρόεδρος θα επιδιώξει εργασίας για την πλειοψηφία του Σοσιαλιστικού κόμματος. Τώρα δεν θα είναι μια στιγμή για να δείξει ο  Hollande  ότι υπαναχωρεί αλλά την ίδια στιγμή και η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις  δικές της εγχώριες πολιτικές δυσκολίες της.

Οι Γερμανοί είναι εχθρικοί  προς  μια ευρύτερη υποστήριξη των  οικονομιών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία,  την στιγμή που μια διάσωση της Ισπανίας φαίνεται πλέον ορατή. το Σαββατοκύριακο το  κόμμα της Μέρκελ υπέστη μια εκλογική ήττα, χάνοντας τον έλεγχο του πολυπληθέστερου κρατιδίου  της Γερμανίας στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Το γερμανικό κοινό φαίνεται να αποδέχεται το πρόγραμμα λιτότητας της Μέρκελ  για την Γερμανία αλλά  δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τις οικονομίες  των άλλων κρατών, όπως η Γαλλία, οι οποίες ζητούν από  την  Γερμανία να λάβει μέτρα για να  στηρίξει την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι γενικές εκλογές στη Γερμανία το επόμενο έτος εντίνουν το πρόβλημα . Το πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να  είναι μια δύσκολη γαλλο-γερμανική σχέση .

Η διάσωση της ευρωζώνης είναι μια πολιτική και οικονομική πρόκληση του μεγέθους  που η ΕΕ δεν έχει αντιμετωπίσει από την ίδρυσή της το 1950. Το θέμα δυσκολεύει γιατί  ούτε η Μέρκελ ούτε ο Hollande μοιάζουν να είναι ηγέτες που έχουν την ικανότητα και την τόλμη να προχωρήσουν στην  ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που οι προκάτοχοί τους  κατόρθωσαν σε προηγούμενες δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες από τα μικρότερα κράτη της Ευρώπης θα πιέζουν για αποφασιστική ηγεσία. Η απουσία  μεγαλύτερης  βρετανικής δέσμευση με την ΕΕ, και ενώ οι ηγέτες της Ισπανίας και της Ιταλίας  απασχολούνται με την επισφαλή κατάσταση των οικονομιών τους, δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι για τον ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη.

Οι Μέρκελ και Hollande είναι εξ ορισμού η μόνη αξιόπιστη ηγετική ομάδα στην Ευρώπη και η ανάπτυξη της σχέσης τους φέρει το βάρος του μέλλοντος της Ευρώπης.

Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται λοιπόν από τον «γάμο» μεταξύ της Μέρκελ και του Hollande.
Μια δυσλειτουργική σχέση μεταξύ των δύο ηγετών θα έχει ως αποτέλεσμα η τρέχουσα κρίση της ΕΕ να είναι παρατεταμένη.