Οι επιλογές διασκέδασης των Νέων διαχρονικά

Average: 5 (3 votes)
Υποβλήθηκε από aiakos στις Πέμ, 01/03/2012 - 22:52. - 0 Σχόλια

Ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Leicester επανεξετάζει ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό και γραφήματα  της εποχής.

Μελέτη η οποία έγινε από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Γλασκώβης την δεκαετία το 1960 απεκάλυψε ότι δραστηριότητες διασκέδασης των νέων είναι παρόμοιες με αυτές των νέων σήμερα. Οι περισσότεροι διασκέδαζαν βλέποντας τηλεόραση.

Η Pearl Jephcott για τους σκοπούς της έρευνας που έφερε τον τίτλο « ο ιδιαίτερος χρόνος του κάθε ενός», πήρε συνέντευξη από 600 νέους των περιοχών Armadale in West Lothian and Dennistoun and Drumchapel της Σκωτίας ηλικίας μεταξύ 15 και 19, βρήκε ότι οι περισσότεροι νέοι δεν έβγαιναν έξω κατά την διάρκεια της εβδομάδος. Αντιθέτως έμεναν μέσα και παρακολουθούσαν τηλεόραση. Τα προγράμματα με λαϊκή μουσική (pop) ήταν τα ποιο δημοφιλή ακολουθούμενα από αθλητικά (ποδόσφαιρο) και τηλεοπτικά σήριαλ.

Ανέκδοτες εικόνες από το αρχείο της έρευνας ανακαλύφθηκαν φέτος από τους κοινωνιολόγους Dr John Goodwin και  Dr Henrietta O’Connor  του πανεπιστημίου του Leicester και βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.flickr.com/photos/uofglibrary/sets/72157628015342067/

Σήμερα οι δυο ερευνητές αναζητούν  συνεργάτες της Pearl Jephcott.που είχαν λάβει μέρος στη έρευνα είτε ως βοηθοί ερευνητές, ιατρικοί επισκέπτες, ζωγράφοι, φωτογράφοι και άτομα που είχαν δώσει συνέντευξη για να συνεχίσουν την έρευνα σε επόμενο στάδιο.

Συγκεκριμένα, μια δεκαπεντάχρονη της εποχής είχε πει¨

 « Στην περιοχή μας δεν υπήρχε διασκέδαση. Μόνο Κανά δυο αίθουσες χορού αλλά και αυτές δεν είχαν καλό όνομα. Έπρεπε να ταξιδέψουμε για να πάμε σινεμά η για κολύμπι. Τις νύχτες αγόρια και κορίτσια έκοβαν βόλτα στους δρόμους ελπίζοντας για το καλύτερο. Απλά βγαίναμε με αγόρια αλλά ακόμα και τότε υπήρχε πολύ αστυνόμευση».

Από πλευράς ενδιαφερόντων εκτός σπιτιού, τα αγόρια ασχολιόντουσαν νε το ποδόσφαιρο και τα κορίτσια αντάλλασαν επισκέψεις στις φιλενάδες τους.

Οι καφετέριες ήταν επίσης δημοφιλείς στους νέους μεταξύ 15 και 19. Πολλοί νέοι πήγαιναν σε αίθουσες χορού αλλά τις είχαν ταυτίσει με καυγάδες οι οποίοι είχαν ως κύριο αίτιο την χρήση αλκοόλ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 1967 από την πρωτοπόρο στην κοινωνική έρευνα Pearl Jephcott,  η οποία τότε εργαζόταν στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.  Η ίδια ξόδεψε μεγάλο μέρος της ζωής της ερευνώντας την ζωή των εφήβων. Στην  επόμενη εργασία της το 1971 ασχολήθηκε με το θέμα της διαβίωσης σε πολυώροφα κτίρια (τα οποία κατασκευάστηκαν από τις τότε κυβερνήσεις των εργατικών ως εργατικές κατοικίες).

Η Moira Rankin από το αρχείο του πανεπιστημίου της Γλασκώβης είπε ότι το αρχείο της Pearl Jephcott's βρισκεται εκει από τον θάνατο της το 1980. Όταν η ομάδα των ερευνητών του πανεπιστημίου του Leicester ανακάλυψε το υλικό, έδειξε ενδιαφέρον στην δουλειά της Πεαρλ  η οποία εκτός του ότι ήταν ταλαντούχος ερευνήτρια, είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην εξερεύνηση των εμπειριών των καθημερινών ανθρώπων. Μέσα από την ερευνά της ζωντανεύουν οι νέοι της εποχής οι οποίοι είναι οι σημερινοί πατεράδες και παππούδες.

Ο John Goodwin του πανεπιστημίου του Leicester δήλωσε:

«Προσεγγίζοντας την έρευνα της Pearl Jephcott ανακαλύψαμε ότι επρόκειτο για πραγματική πρωτοπόρο η οποία ήταν μπροστά από την εποχή της. Χρησιμοποίησε γκραβούρες και φωτογραφίες στην ερευνά της πριν αυτές βγουν στο προσκήνιο.

 Το έργο της « ο ιδιαίτερος χρόνος του κάθε ενός»( Time of Ones Own ,1967) ξεχωρίζει  σε σχέση με το υλικό που χρησιμοποίησε το οποίο αποτελείτο και από γραφήματα και σχέδια των ίδιων των νέων τους οποίους ερευνούσε. Μας εξέπλησσε επίσης το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διατηρούσε πλήρες αρχείο της έρευνας πράγμα σπάνιο. Το όλο έργο πραγματικά ρίχνει άπλετο φως στην ζωή των εφήβων της δεκαετίας του 1960».