Οι προοπτικές των Podemos του ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Κυρ, 01/02/2015 - 00:42. - 0 Σχόλια
podemos,ΣΥΡΙΖΑ, αριστερα, κριση ευρψ,

Οι προοπτικές των Podemos του ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας

Ο αρχηγός των Ισπανών Podemos Pablo Iglesias βρέθηκε στην Αθήνα για να στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα ελπίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Μπορεί οι Podemos να ελπίζουν στην ανατροπή του διεφθαρμένου κατεστημένου της Ισπανίας όμως οι συνθήκες δεν είναι γι αυτούς το ίδιο ευνοϊκές όσο ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Μπορεί η Ισπανία να αντιμετώπισε προβλήματα όπως η Ελλάδα αλλά το 2014 παρουσίασε ανάπτυξη 2% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Μπορεί η ανεργία να βρίσκεται στο 23,7% αλλά δημιουργούνται 25000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα ως αποτέλεσμα των σφικτών δημοσιονομικών μέτρων που εφάρμοσε. Το ποσοστό χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ είναι 92% σε αντίθεση με το ελληνικό που ανέρχεται στο 174%. Η Ισπανία κινείται πλέον προς την σωστή κατεύθυνση.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος των Podemos θα μπορούσε να γυρίσει την οικονομία προς τα πίσω. Οι Podemos στοχεύουν στην αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και την πρόσκληση ξένων επενδύσεων θέτοντας κατώτατο όριο στους μισθούς και απαγορεύοντας τις απολύσεις σε οικονομικά εύρωστες επιχειρήσεις. Ο κίνδυνος εδώ είναι η μείωση της παραγωγικότητας και η μείωση των θέσεων εργασίας. Επιπλέον θέλουν να κατεβάσουν την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 60 επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό. Τέλος θέλουν να επαναδιαπραγματευθούν το δημόσιο χρέος την στιγμή που το κόστος δανεισμού στα δεκαετή ομόλογα είναι 1,4% σε αντίθεση με το 9,8% των ελληνικών.

Επιπλέον η Ισπανία δεν έχει μια τρόικα διότι δεν έφτασε στο σημείο να ζητήσει διάσωση όπως η Ελλάδα.

Τέλος στην Ισπανία δεν υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών που μπορεί να δώσει στο πρώτο κόμμα την απόλυτη αυτοδυναμία. Με δημοσκοπικές προβλέψεις 30% στην καλύτερη περίπτωση αν είναι πρώτο κόμμα θα πρέπει να συνασπιστούν με τους σοσιαλιστές και να υποχρεωθούν σε ένα συμβιβασμό. Στην χειρότερη περίπτωση που σχηματίσουν κυβέρνηση οι συντηρητικοί με τους σοσιαλιστές θα παραμείνουν εκτός νυμφώνος.