ΟΤΑΝ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Πέμ, 05/04/2012 - 20:31. - 0 Σχόλια

 

Τελικά το πολλά υποσχόμενο ινστιτούτο  αποφάσισε να παρουσιάσει έργο. Ένα έργο εντυπωσιασμού που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι του βλέπουν τους Αιγινήτες. Όταν οι ευρωπαίοι άποικοι συναντούσαν τους ιθαγενείς, τους έδιναν χάντρες και καθρεφτάκια για να τους εντυπωσιάσουν. Σε αυτό το πνεύμα το σημερινό ινστιτούτο βάζει φωτάκια στο μνημείο του Αγίου Νικόλαου του θαλασσινού και μας το παρουσιάζει ως έργο. Αυτό κύριοι είναι η πρόοδος που ευαγγελίζεται το ινστιτούτο. Και επειδή πολύς θόρυβος έγινε για τα φωτάκια της πύλης του Βαρώτσου που παραμένουν σβηστά ρωτάμε: Ρωτήθηκε η αρχαιολογία για την μετατροπή του μνημείου σε χριστουγεννιάτικο δέντρο ή ρωτήθηκαν μόνο οι δικοί μας άνθρωποι; Έτσι λοιπόν ο σημερινός επισκέπτης θα μοιράζει το βλέμμα του μεταξύ μιας πόρτας και ενός φωταγωγημένο δέντρου. Ήδη αρχίζω να αισθάνομαι μια αύρα πολιτισμού.

 

Ιδού το δελτίο τύπου

 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

 

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΗΣΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ» επιλέξαμε να ηλεκτροφωτίσουμε το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου στο Λιμάνι.

Η επιλογή έγινε εξʼ αιτίας της τοποθεσίας του που αποτελεί το πρώτο αξιοθέατο με το οποίο έρχεται σε επαφή όποιος επισκέπτεται την Αίγινα.

 Η παρουσία του σε ένα τόσο κομβικό σημείο αποτελεί αναμφισβήτητα προτεραιότητα για την ανάδειξη του νησιού και της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Με αυτό ως γνώμονα και με τη διαπίστωση ότι ο υπάρχων φωτισμός δεν είναι ικανοποιητικός, ο Αρχιτέκτων Μηχανικός Μελετητής Φωτισμού κ. Ηρειώτης Παναγιώτης εκπόνησε μελέτη φωτισμού την οποία το Ινστιτούτο υιοθέτησε.

Ακολουθώντας τη μελέτη φωτίσαμε το «σώμα της εκκλησίας» με εξωτερικούς προβολείς λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, υψηλής απόδοσης και μεγάλης διάρκειας ζωής. Οι προβολείς θα φέρουν εξάρτημα αντιθαμβωτικής γρίλιας για να μειωθεί όσο είναι δυνατό η θάμβωση. Για το φωτισμό του εσωτερικού του καμπαναριού χρησιμοποιήσαμε γραμμικό φωτισμό τεχνολογίας LED και για το νυχτερινό τονισμό των δύο σταυρών φωτιστικά σποτ LED.

Με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας και του Λιμενικού Ταμείου προχωρήσαμε στην εκτέλεση του έργου καλύπτοντας το ολικό κόστος του ηλεκτροφωτισμού.

Το βράδυ του Σαββάτου 7 Απριλίου στις 20:30 θα φωταγωγήσουμε τον Αγ. Νικόλα και θα παραδώσουμε το έργο στους αρμόδιους φορείς.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Γιάννης Κρεούζης