Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2030

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Παρ, 04/01/2013 - 00:45. - 0 Σχόλια

Θα μπορούσε να το προσδιορίσει κανείς ως το σύγχρονο… Μαντείο των Δελφών, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ωστόσο. Με την ουσιώδη προσθήκη ότι πρόκειται για το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ, μια ομάδα εργασίας που λειτουργεί υποστηρικτά προς τον Λευκό Οίκο, και παρουσιάζει στον Πρόεδρο που αναλαμβάνει τα ηνία της Ουάσινγκτον… μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη.

Οι “Τάσεις της Ανθρωπότητας” λοιπόν, όπως περιγράφεται η συγκεκριμένη μελέτη, δεν στηρίζονται σε… υποθετικά σενάρια αλλά σε ανάλυση και αποκρυπτογράφηση δεδομένων. Που στην περίπτωση των ΗΠΑ, επειδή μιλάμε για την τελευταία εναπομείνασα υπερδύναμη στον πλανήτη, τουλάχιστον πριν από την κρίση χρέους που η ίδια η Ουάσινγκτον προκάλεσε με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, δεν απέχει και πολύ από το να προσλάβει διαστάσεις αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Πως θα είναι λοιπόν η ανθρωπότητα το 2030, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ; Τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κόσμου μας, όπως θα τον ζούμε (αν… τον ζούμε) τότε, είναι τα εξής 4:

1. Η γιγάντωση της μεσαίας τάξης, σε βάρος… των υπολοίπων.

2. Η μετατόπιση της ισχύος των κρατών, από τη Δύση στον… υπόλοιπο κόσμο.

3. Η δημογραφική διολίσθηση, με τον πλανήτη να γερνάει επικίνδυνα.

4. Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για τρόφιμα, νερό και ενέργεια.

- Αναφορικά με τη γιγάντωση της μεσαίας τάξης, η εξέλιξη θα προκύψει ως αναπόφευκτη συνέπεια της αλλαγής προτεραιοτήτων και τρόπου ζωής. Από την αρχαιότητα κιόλας, η φτώχεια ήταν η κυρίαρχη κατάσταση της ανθρωπότητας, αυτή από την οποία πάσχιζαν όλοι να ξεφύγουν. Μέχρι το 2030, η φτώχεια θα έχει μειωθεί κατά 50%, και η μεσαία τάξη θα έχει διογκωθεί κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και πιο συγκεκριμένα στην Ασία. Η πρόοδος στην εκπαίδευση, την ιατρική και την τεχνολογική επιστήμη, όπως και στα social media, θα έχει δραματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και την οικονομική ανάπτυξη. Πιο πλούσιοι και περισσότερο μορφωμένοι πολίτες θα απαιτούν δημοκρατικές κυβερνήσεις που θα λογοδοτούν, παραμερίζοντας τα συγκεντρωτικά καθεστώτα.

- Η μετατόπιση της ισχύος των κρατών από τη Δύση στον υπόλοιπο κόσμο, θα έχει ως κεντρικό πρωταγωνιστή την Κίνα. Το 2030, η Κίνα θα έχει προσπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ ανοδική θα είναι και η πορεία οικονομιών όπως του Μπαγκλαντές, της Αιγύπτου, της Ινδονησίας, του Ιράν, του Μεξικού, της Νιγηρίας, του Πακιστάν, των Φιλιππίνων, της Νότιας Κορέας, της Τουρκίας και του Βιετνάμ, που θα ξεπεράσουν σε δύναμη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών. Θα είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας, που δεν θα σημειωθεί άνοδος στη δύναμη 1-2 κρατών, αλλά πολλών ταυτόχρονα. Και οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ως μια χώρα πρώτη μεταξύ ίσων, και όχι η μόνη υπερδύναμη.

- Η δημογραφική αλλαγή δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο κανένα σημείο του πλανήτη, με όλες τις χώρες να γερνούν, πρόωρα και ταχύτατα. Ειδικά για την Κίνα, η μεγάλη ιστορική πρόκληση θα είναι να προλάβει να γίνει πλούσια, προτού… γεράσει. Ένας πληθυσμός που γερνάει, ενδεχομένως ωριμάζει ταχύτερα. Και αυτό θα έχει επιπτώσεις στον γεωπολιτικό αυτοπροσδιορισμό των κρατών, με την Ινδία να μοιάζει να βρίσκεται στην καλύτερη θέση από κάθε άλλη χώρα. Και τη Ρωσία σε μια από τις χειρότερες. Όσο για τη γεωγραφική κατανομή, οι πληθυσμοί του μέλλοντος θα… κατοικοεδρεύουν σε μεγάλες πόλεις, ερημώνοντας σχεδόν πλήρως τις περιφερειακές περιοχές.

-Το τελευταίο συστατικό στοιχείο του μέλλοντος που έρχεται, θα είναι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για φαγητό, νερό και ενέργεια, ειδικά στο περιθώριο των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι το 2030, οι ανάγκες για φαγητό θα έχουν αυξηθεί κατά 35%, οι τιμές των προϊόντων ωστόσο θα παραμένουν υψηλές, και θα παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Αντίστοιχη αύξηση θα σημειωθεί στη ζήτηση για νερό, και η πραγματική πρόκληση για την ανθρωπότητα θα είναι να βρεθεί τροφή και νερό για όλους, χωρίς να χρειαστεί να… σκοτώσουμε τον πλανήτη. Όσο για την ενέργεια, οι εναλλακτικές πηγές και η έγκαιρη αξιοποίησή τους, κρύβουν το μυστικό της μακροημέρευσης. Επομένως και της επικυριαρχίας στην ανθρωπότητα το 2030.

Υπάρχουν ωστόσο και έξι παράμετροι που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ:

1. Το αν η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σε κρίση ή θα σταθεροποιηθεί.

2. Το αν θα καταφέρουν τα πολιτικά καθεστώτα να προσαρμοστούν στις νέες κοινωνικές απαιτήσεις και δυναμικές.

3. Το αν θα διογκωθούν ή θα γεφυρωθούν οι συγκρούσεις μέσα στην ίδια την κάθε κοινωνία.

4. Το αν θα υπάρξουν γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη που θα σταθεροποιηθούν, ενώ παραδοσιακά θυμίζουν… ναρκοπέδιο.

5. Το αν η πρόοδος των νέων τεχνολογιών θα βοηθήσει την κοινωνική ευημερία και ειρήνη, ή θα αποβεί… αποπροσανατολιστική.

6. Το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να προσπαθούν να ηγηθούν του πλανήτη, ή θα υποχωρήσουν σε περισσότερο εσωστρεφείς στρατηγικές.

Imagine… που θα έλεγε και ο John Lennon. Μόνο που στη μελέτη του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, ακόμη και η φαντασία μπαίνει σε καλούπια.

Μάνος Οικονομίδης (υστερόφραφα)