Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Κυρ, 28/12/2014 - 18:15. - 0 Σχόλια

INTERNATIONAL FINANCIAL CENTRES

AFRICA

Ο ρόλος των Διεθνών οικονομικών Κέντρων είναι να βοηθήσουν τους επενδυτές πελάτες τους να επενδύσουν τα χρήματα τους σωστά, με το μικρότερο δυνατό ρίσκο και την χαμηλότερη δυνατή φορολογία. Το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ προέρχεται από το διεθνές εμπόριο. Το 12% της παγκόσμιας μεσαίας τάξης είναι διατεθειμένο να μετακινηθεί σε άλλη χώρα για να εργαστεί, Η εποχή της παγκοσμιοποίησης χαρακτηρίζεται από κινητικότητα της εργασίας, την κινητικότητα του κεφαλαίου και την  διεθνοποίηση του εμπορίου. Τα εθνικά σύνορα υποχωρούν στο εμπόριο και στην παροχή υπηρεσιών η εξυπηρέτηση των οποίων απαιτεί την ευκολία μετακίνησης επενδυτικών κεφαλαίων και την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Το  νησί του Jersey στηρίζει την οικονομία του φιλοξενώντας τέτοια κέντρα. Τον τρόπο σκέψης τους μπορούμε να τον δούμε μέσα από μια πρόσφατη μελέτη που έγινε για τις προοπτικές εξέλιξης της αφρικανικής ηπείρου από σήμερα μέχρι το 2040 περίληψη της οποίας παρουσιάζουμε.

ΑΦΡΙΚΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ένα από τα σοβαρά  προβλήματα της Αφρικής είναι  η εκτεταμένη   διαφθορά (η οποία σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα ανέρχεται σε $1 τρις  ετησίως) και είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της ηπείρου. Παρά τα σοβαρά προβλήματα υπάρχει προοπτική.

Η Αφρική έχει το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά μόλις το 4% της παγκόσμιας παραγωγής το 2/3 της οποίας καλύπτονται από πέντε χώρες ( Νιγηρία, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, Αλγερία και Αγκόλα).

Η ανάπτυξη ανέρχεται σε 5% ετησίως, την ξεπερνάει μόνο η ανατολική Ασία με ετήσιο ρυθμό 9%. Επιπλέον, παρουσιάζεται αυξανόμενη πολιτική σταθερότητα και καλύτερη διακυβέρνηση.

Όσον αφορά την προοπτική του υπεδάφους της Αφρικής, το 8% των κοιτασμάτων παγκόσμια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, 15% του χρυσού, 45% των βιομηχανικών διαμαντιών και το σύνολο πλατίνας.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Στα δυνατά σημεία της ηπείρου είναι ο παράγων του πληθυσμού. Το 2040, το Κονγκό και η Τανζανία θα είναι μέσα στις 20 χώρες με πληθυσμό σε παραγωγική ηλικία την στιγμή που ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει. Το 2040 ο ενεργός πληθυσμός της Αφρικής θα ανέρχεται σε 640 εκ, της Ασίας σε 536 εκ, των ΗΠΑ σε 24 εκ της Αμερικανικής ηπείρου σε 100 εκ ενώ της ΕΕ θα έχει μειωθεί κατά 70 εκ. Την ώρα που ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει αυτός της Αφρικής αυξάνεται.

Θεωρούμε ότι ανάπτυξη της τάξεως των 5% ετησίως είναι ρεαλιστική για το σύνολο της Αφρικανικής ηπείρου. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα αυξηθεί από $2,3 τρις  σήμερα σε $8,3 τρις.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η Αφρική παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για δημιουργία επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Παγκόσμια τράπεζα, από τις 25 χειρότερες χώρες για επιχειρήσεις, οι 20 είναι αφρικανικές. Από τις 10 χειρότερες όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου, οι 7 είναι αφρικανικές. Από τις 40 χειρότερες να δεχθούν επενδυτικά κεφάλαια, οι 23 είναι αφρικανικές. Επιπλέον, η νόσος του έμβολα και ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός αποτελούν σοβαρά εμπόδια.

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Αυτό που χρειάζεται η Αφρική για να πετύχει την διατήρηση του στόχου των 5% μέχρι το 2040 είναι επενδυτικά κεφάλαια σε υποδομές (ύδρευση, ηλεκτρική ενέργεια, οδικά δίκτυα, μηχανολογικό εξοπλισμό, αυτοκίνητα κλπ) οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Για να επιτευχθεί ό στόχος του τετραπλασιαστεί το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Αφρικής  από $ 2,3τρις σήμερα σε $8,3 τρις το 2040, θα πρέπει να αυξηθεί έξη φορές το επενδυτικό κεφάλαιο ώστε να εξασφαλιστούν 85 τρις δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια (δηλαδή το 1% του παγκόσμιου ετήσιου ΑΕΠ). Για να γίνει αυτό θα πρέπει από σήμερα μέχρι το 2040 το 37% του ΑΕΠ της Αφρικής να πρέπει να διατίθεται σε επενδύσεις. Το σημερινό ποσοστό ανέρχεται σε 23%. Αυτό μας δίνει ένα έλλειμμα $11,5 τρις το οποίο θα πρέπει να προέρθει από επενδυτικά κεφάλαια.

Εδώ ερχόμαστε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα διεθνή επενδυτικά κέντρα. Εφόσον έχει προσδιοριστεί η υπάρχουσα κατάσταση και έχουν σκιαγραφηθεί οι προοπτικές, τα διεθνή οικονομικά κέντρα μπορούν να προμηθεύσουν τα απαραίτητα κεφάλαια και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας ενδιαφέροντος.

Γιώργος Θεοδωράκης