Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Πέμ, 22/03/2012 - 20:00. - 0 Σχόλια

Το νερό νεράκι

Το νερό είναι το πιο άφθονο στοιχείο στον οργανισμό μας. Σε ένα εύκρατο κλίμα οι ενήλικοι μπορούν να ζήσουν περισσότερο από 10 ημέρες χωρίς νερό, ενώ τα παιδιά μόνο για 5. Όταν βέβαια το νερό υπάρχει, θα πρέπει να είναι καθαρό και πόσιμο. Αυτό για εμάς είναι αυτονόητο. Όμως δεν αποτελεί δεδομένο για όλους. Κάποιοι πεθαίνουν ή αρρωσταίνουν σωρηδόν, επειδή δεν το διαθέτουν τόσο ως πόσιμο όσο και για την υγιεινή τους. Άρα, εμείς που το έχουμε θα πρέπει να το εκτιμήσουμε περισσότερο.

Οι τραγικοί αριθμοί του νερού

Ας δούμε τι συμβαίνει έξω από την πόρτα μας:

• 884 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο – περίπου ένας στους οκτώ – δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς παροχές νερού. Πιο συγκεκριμένα:
* Το 40% των κατοίκων του πλανήτη σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
* Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέεται με το νερό.
* Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί σε αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.

 

 * Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία. Περίπου 18 χώρες στην Αφρική και την Ασία βρίσκονται στο όριο των υδατικών αποθεμάτων τους.

* Η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια και η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 κυβικά μέτρα ετησίως.

* Στην Αφρική και την Ινδία, τα παιδιά αναγκάζονται να παρατήσουν το σχολείο για να κουβαλήσουν νερό, κάτι το οποίο αποτελεί και την κύρια ενασχόλησή τους.

 

• Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν νερό καλύτερης ποιότητας από εκείνη που διαθέτει σήμερα το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.

• Το ακατάλληλο νερό και η αδυναμία πρόσβασης σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής ευθύνονται για την απώλεια περισσότερων ζωών από όσες θα χάνονταν σε έναν πόλεμο σε πολλές χώρες του πλανήτη. Ειδικά για τα παιδιά, είναι σαν να συμβαίνει πτώση ενός αεροπλάνου τζάμπο με επιβάτες παιδιά κάθε 4 ώρες.

• Τα μισά από τα κρεβάτια των νοσοκομείων διεθνώς καταλαμβάνονται από ασθενείς που υποφέρουν από ασθένειες που οφείλονται στους ίδιους λόγους.

• 3,575 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το ακατάλληλο νερό.

• 24.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από ιάσιμες αιτίες προκαλούμενες από το ακάθαρτο νερό, όπως η διάρροια (παραμένει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοτώνει περισσότερα παιδιά από όσα το AIDS, η ελονοσία και η ιλαρά μαζί – περίπου 1,4 εκατομμύρια κάθε χρόνο).

• Εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά ξοδεύουν πολλές ώρες κάθε μέρα για να συλλέξουν νερό από μακρινές, συχνά μολυσμένες πηγές.

• Σχεδόν δύο στους τρεις ανθρώπους που χρειάζονται πόσιμο νερό επιβιώνουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και ένας στους τρεις με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.

• Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δε χρησιμοποιούν τουαλέτα. Ναι, μόνο το 62% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής, που ορίζονται ως μια εγκατάσταση αποχέτευσης η οποία διασφαλίζει τον διαχωρισμό των περιττωμάτων από την επαφή με τον άνθρωπο. Έτσι η πλειοψηφία των μολύνσεων προκαλείται από τα περιττώματα.

• Για ένα ντους διάρκειας 5 λεπτών ένας Αμερικανός ξοδεύει περισσότερο νερό από όσο χρησιμοποιεί όλη την ημέρα ένας τυπικός κάτοικος παραγκούπολης σε μια αναπτυσσόμενη χώρα.