Παιδία, δικαιοσύνη και χρηστή διοίκηση είναι το τρίπτυχο της εξόδου από την διαφθορά

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Δευ, 10/03/2014 - 17:00. - 0 Σχόλια
Η Νιγηρία θεωρείται σήμερα ως η πλέον διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο.

Παιδία, δικαιοσύνη και χρηστή διοίκηση είναι το τρίπτυχο της εξόδου από την διαφθορά

Η Νιγηρία θεωρείται σήμερα ως η πλέον διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο.

Η  Νιγηρία αν ως χώρα δεν είναι νεκρή,  βρίσκεται  σε κώμα . Με την ανυπαρξία του κράτους και την  συστημική διαφθορά ,θα μπορούσαμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι  Νιγηριανοί είναι διεφθαρμένα άτομα ! Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Φέρτε έναν Άγγλο ή έναν Αμερικάνο ή έναν πολίτη οποιουδήποτε έθνους  και αφήστε τον τον να ζήσει στην Νιγηρία. Ένα χρόνο μετά θα πρέπει να έχει υποκύψει στην διαφθορά για να επιβιώσει.

Πρέπει να γίνεις διεφθαρμένος για να επιβιώσεις στην Νιγηρία. Για να ξεπεράσεις την γραφειοκρατία, να κάνεις δουλειές και επιχειρήσεις πρέπει να υποκύψεις στην διαφθορά.
 
Για να ξεφύγει από την διαφθορά, η Νιγηρία (όπως και κάθε άλλη χώρα ή κοινότητα) πρέπει να χτίσει μια κοινωνία όπου οι πολίτες δεν θα συμμετέχουν σε πρακτικές διαφθοράς.

Την ώρα που οι πολιτισμένες κοινωνίες χτίζουν κοινωνίες που ενισχύουν την ισότητα, την ελευθερία και τις αξίες, στην Νιγηρία χτίζεται μια κοινωνία βυθισμένη στο ψέμα. Μπορεί οι πολιτικοί να χρησιμοποιούν τους όρους « ενότητα, ειρήνη και άλλες αξίες»   αλλά το κάνουν μόνο για να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους τους. Στην πραγματικότητα η δύναμή τους στηρίζεται μόνο στην διαφθορά.
 Ένας βασικός λόγος για την επιτυχία τους είναι το γεγονός ότι ο λαός είναι αμόρφωτος.

Κάνουν το πάν για να κρατάνε τον λαό στο σκοτάδι. Γνωρίζουν ότι η αληθινή εκπαίδευση δίνει ελευθερία, ανοίγει το μυαλό και σου δίνει την δυνατότητα να βλέπεις τον κόσμο με άλλο μάτι. Σε βοηθάει να μπορείς να διακρίνεις την αλήθεια από το ψέμα.
Χρειαζόμαστε ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θα στηρίζεται στο πασάλειμμα και στην διατήρηση του κατεστημένου, αλλά θα μας ανοίξει τα μάτια στην αλήθεια. Ένα σύστημα που δεν θα στηρίζεται στην μυθοπλασία αλλά στην έρευνα και την κριτική σκέψη.

Εκτός από την εκπαίδευση, χρειάζεται μια ισχυρή και ανεξάρτητη δικαιοσύνη που θα δικάζει όσους παρανομούν.

Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται μια χρηστή διοίκηση που θα είναι διατεθειμένη να νομοθετήσει νόμους που θα ξεριζώσουν την διαφθορά αλλά και να έχει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να τους εφαρμόσει.

Μόνο έτσι, θα μπορούσε σε βάθος χρόνου κάθε χώρα ή κοινότητα να απαλλαγεί από την διαφθορά.

Η περίπτωση της Νιγηρίας είναι ακραία όμως η  συνταγή για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η ίδια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, οι κοινωνίες να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να έχουν την θέληση να το λύσουν τολμώντας να εκλέξουν τους ικανούς.