Παρέμβαση για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο που αδικεί τα Νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Πέμ, 28/03/2013 - 18:40. - 0 Σχόλια

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                           Παρέμβαση για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο

        που αδικεί τα Νησιά της  Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής

 

 

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία ψήφισης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που αδικεί τα Νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, απέστειλε στον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νότη Μηταράκη την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας:

                                                                             

«Κύριε υφυπουργέ,

 

   Με έκπληξη  διαπιστώνουμε τελικά, ότι στο  νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη  και τις επενδύσεις που προωθήσατε προς ψήφιση στη Βουλή, προκύπτει για μια ακόμη φορά δυσμενής και άδικη αντιμετώπιση για τα νησιά της Αττικής και τις περιοχές που συγκροτούν την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων -παρά το ότι από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό ζητήθηκε, με επιχειρήματα, η ίση μεταχείριση και η δίκαιη αντιμετώπιση των νησιών μας.

   Όπως γνωρίζετε, στον  προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο, 3908/2011 και συγκεκριμένα στο άρθρο 5, παρ.13, για τα επενδυτικά σχέδια  των Νησιών και των Περιφερειακών  Ενοτήτων που ανήκουν διοικητικά στις Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, παρέχονταν τα ανώτατα ποσοστά του χάρτη των Περιφερειακών ενισχύσεων.

   Τώρα, εσείς, έρχεστε  να καταργήσετε αυτή τη δίκαιη  αντιμετώπιση, θεωρώντας την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, μια αναπτυσσόμενη περιοχή με μεγάλα και δομικά προβλήματα, ως προνομιούχα περιοχή!

   Με την πολιτική  σας αυτή όμως, στερείτε τη  δυνατότητα ανάπτυξης σε οκτώ  Νησιωτικούς Δήμους, θεωρώντας απολύτως  εσφαλμένα ότι η διοικητική τους  ένταξη στην Αττική συσχετίζεται αυτομάτως με το ΑΕΠ της Ηπειρωτικής Περιφέρειας, πράγμα που δεν ισχύει, και το γνωρίζετε ως έγκριτος οικονομολόγος.

   Επιπλέον, εσείς προσωπικά  ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, μέχρι πρόσφατα, γνωρίζετε ακόμα καλύτερα την ιδιομορφία των Νησιών μας, τις ανάγκες που υπάρχουν και τις μάχες που δίνουμε καθημερινά για να τα οδηγήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον μέσα από έργα υποδομών που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την τουριστική τους θέση, ώστε να παραμείνουν οι πολίτες στον τόπο τους.

   Οι πολίτες των  νησιών μας, φυλάττουν Θερμοπύλες  τόσο κοντά στην ακτή, αλλά  ταυτόχρονα, τόσο μακριά από τα  κέντρα λήψης των αποφάσεων  που -μέσα σε μια πρωτοφανή  κρίση- αποφασίζουν και πάλι για  αυτούς χωρίς αυτούς και τους  καταδικάζουν σε πολίτες Β΄ κατηγορίας.

   Θεωρώντας ότι  η δυσμενής αυτή αντιμετώπιση  των Νησιών της Αττικής -που  επέρχεται με το νομοσχέδιο  που καταθέσατε- προήλθε από ελλιπή  ενημέρωση και, γνωρίζοντας τις  ευαισθησίες σας για τα θέματα  της Ανάπτυξης και της Νησιωτικότητας, σας καλώ να αλλάξετε τη θέση σας, αναγνωρίζοντας ότι και τα δικά μας νησιά πρέπει να έχουν ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ώστε να μην καταλήξουν σταδιακά -και με κρατική βούλα- σε φτωχοποίηση και ερημοποίηση».