Προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του υποθαλάσσιου Αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ

Average: 2 (1 vote)
Υποβλήθηκε από aiakos στις Σάβ, 12/07/2014 - 16:37. - 0 Σχόλια

 

 
 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                    Πειραιάς 11 -7- 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ταχ.Δ/νση: Ακτή Ποσειδώνος 14-16

Ταχ. Κώδ:. 18531

Τηλέφ.: 213-2073723

FAX: 210-41 19 802

e-mail: id.nison@patt.gov.gr

 

                                               

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή

 του υποθαλάσσιου Αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ»

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, στη χθεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ», μέσω Σαλαμίνας, συνολικού προϋπολογισμού 32.520.000 ευρώ,  με σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Αίγινας, εγκρίνοντας  και τους όρους του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης.

Το έργο χωροθετείται στο θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού κόλπου μεταξύ Σαλαμίνας και Αίγινας και εκτείνεται στην ξηρά των δύο νησιών, μέχρι τα σημεία σύνδεσής του με τα σχετικά χερσαία έργα ύδρευσης στα δύο νησιά. Ξεκινά από το καταληκτικό σημείο του ήδη κατασκευασμένου αγωγού ύδρευσης στη Σαλαμίνα, στην περιοχή της Πέρανης, ο οποίος τροφοδοτείται από την ΕΥΔΑΠ και έχει σχεδιασθεί με την προοπτική να τροφοδοτήσει την Αίγινα. Διασχίζει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαλαμίνας και Αίγινας με χάραξη σχεδόν τεταμένη, παρακάμπτοντας προς ανατολάς τις βραχονησίδες Λαούσες και καταλήγει στο λιμάνι του Λεοντίου, όπου συνδέεται με τα έργα ύδρευσης της Αίγινας.

Το έργο που είναι απολύτως αναγκαίο για το μέλλον της Αίγινας και ανατρέπει μια κατάσταση δεκαετιών, αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Φ630 χλστ. μήκους 14 χιλιομέτρων σε βάθη που φθάνουν τα 90 μέτρα και σκοπό έχει να καλύψει απολύτως ικανοποιητικά τις ανάγκες του νησιού.

Σήμερα η Αίγινα υδροδοτείται με την αγορά νερού της ΕΥΔΑΠ και την μεταφορά του με υδροφόρα πλοία (κάλυψη περίπου του 65-70% των ετήσιων αναγκών της νήσου), με αγορά νερού από ιδιωτικές γεωτρήσεις (περίπου το 20-25% των αναγκών) και, από νερό δημοτικών γεωτρήσεων (περίπου το 10% των αναγκών).

Τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στο δίκτυο της Αίγινας περίπου 2,4 - 2,5 εκ. κυβ. μέτρα νερού ετησίως. Για την μεταφορά αυτή δαπανώνται περίπου 4.000.000 ευρώ ετησίως και με τον τρόπο αυτόν η δαπάνη προμήθειας νερού διαμορφώνεται στα 2,5 έως 3,0 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, που είναι πολύ υψηλή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, δήλωσε σχετικά:

«Μετά από σκληρή δουλειά τριών ετών και την συνεχή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Δήμο Αίγινας, το μείζον ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού φτάνει σε αίσιο τέλος. Με μεγάλο και επίμονο αγώνα, παρακάμφθηκαν οι μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες και το όνειρο δεκαετιών να έχει η Αίγινα επάρκεια και ποιότητα νερού μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητα.

Η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και εγώ προσωπικά, είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη θετική εξέλιξη που δημιουργεί καινούργιες ευνοϊκές συνθήκες για την  μελλοντική ανάπτυξη της Πρώτης Πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους, με ένα έργο που δεν έχει κατασκευασθεί ποτέ στον ελληνικό χώρο και θεωρείται πολυσήμαντο σε διεθνές επίπεδο.

Στο τέλος της ημέρας, αισθάνομαι προσωπικά την ανάγκη να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Αίγινας Θεοδόσιο Σακκιώτη που έδωσε όλες τις δυνάμεις του στην κοινή προσπάθεια, τους πρώην και νυν Δημοτικούς συμβούλους Αίγινας και τους Περιφερειακούς συμβούλους που πίστεψαν στο έργο και όλους τους συνεργάτες μας στις τεχνικές υπηρεσίες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτάσουμε ως εδώ.

Παραδίδουμε τη σκυτάλη, με ένα ακόμη έργο ουσίας που αντανακλά στην ποιότητα ζωής των πολιτών, ανταποκρινόμενοι στο χρέος και την ευθύνη μας απέναντι στις μικρές μας πατρίδες που επί δεκαετίες ένοιωσαν στο πετσί τους την απουσία του κεντρικού κράτους. Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη Μπορεί».