ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ. ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥ Π. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 23 ΜΑΙΟΥ 2019

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Παρ, 24/05/2019 - 10:05. - 0 Σχόλια

Αγαπητές κυρίες και κύριοι
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι έχετε την ευκαιρία να ψηφίσετε μία δημοτική παράταξη που εκπροσωπεί το 99% του πληθυσμού αντί του 1% όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η παράταξή μας απαρτίζεται από 28 υποψηφίους οι οποίοι δεν έχουν ξαναεκλεγεί ούτε έχουν ασκήσει διοίκηση στο παρελθόν.
Δεν υποστηριζόμαστε από κανένα πολιτικό κόμμα , καμία πολιτική οργάνωση, καμία επαγγελματική ένωση, κανένα σύλλογο και καμία θρησκευτική οργάνωση.
Δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι σε κανένα.
Δεν έχουμε υποσχεθεί τίποτα ούτε βρισκόμαστε εδώ για να αποκομίσουμε οφέλη και ανταλλάγματα ούτε βέβαια να μοιραστούμε τα λάφυρα της εξουσίας.
Είμαστε εδώ για να καλύψουμε το τεράστιο κενό εκπροσώπησης που υπάρχει και που αφήνει στο περιθώριο το 99% των συμπολιτών μας.
Μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας.
Σήμερα η Αίγινα βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Τα προβλήματα γνωστά σε όλους αλλά κανένα δεν έχει λυθεί. Μεγαλώσαμε με υποσχέσεις και οράματα αλλά συνεχίζουμε να «εισάγουμε νερό και να εξάγουμε σκουπίδια» Αν και η περιφέρεια διέθεσε 68.000.000 ευρώ σε έργα για την Αίγινα την τελευταία πενταετία, υποθαλάσσιος δεν υπάρχει, οι δρόμοι συνεχίζουν να έχουν τρύπες και ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε. Γιατί πολύ απλά, υποδομές δεν υπάρχουν.
Πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό δεν φτάνουν μόνο τα λεφτά της περιφέρειας. Χρειάζεται κάτι ουσιαστικό . Κάτι που οι μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές, ακόμα και οι υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις δεν διαθέτουν.
Χρειάζεται πολιτική βούληση. Αυτό είναι το βασικό συστατικό που εμείς διαθέτουμε.
Έχουμε την θέληση τον σθένος την διάθεση και την πολιτική βούληση να βγάλουμε την Αίγινα από τα σημερινά αδιέξοδα και να την βάλουμε σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης .
Οικονομική ανάπτυξη και υγιές περιβάλλον για όλους. Για να έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και ενασχόλησης τα παιδιά μας και να σταματήσει η επώδυνη φυγή τους.
Πως θα το πετύχουμε.
Πολύ απλά διεκδικώντας το αυτονόητο.
Χρειάζεται όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.
Και όραμα έχουμε και ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης διαθέτουμε.
Οι άξονες στους οποίους θα κινηθούμε είναι οι ακόλουθοι.
Απόλυτη διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών του δήμου.
Εξάλειψη της πελατειακής πολιτικής.
Παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις.
Δημιουργία συνθηκών για να ευδοκιμήσει η νεανική επιχειρηματικότητα.
Με άλλα λόγια θα επενδύσουμε στον ανθρώπινο παράγοντα.
Θα δώσουμε στην Αίγινα αυτό που της λείπει. Θα της δώσουμε δηλαδή ανθρώπινο πρόσωπο
Οικονομική ανάπτυξη χωρίς σταθερούς κανόνες δεν μπορεί να υπάρξει. Οι κανόνες πρέπει να στηρίζονται στο υπάρχον νομικό πλαίσιο και να είναι αποδεχτοί από όλους. Ή δημοτική αρχή οφείλει να επιβλέπει την τήρηση των κανόνων και να λειτουργεί ως ο θεματοφύλακας της νομιμότητας.
Πρώτη αυτή θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες και να τους εφαρμόζει δίνοντας το καλό παράδειγμα.
Μόνο έτσι θα υπάρξουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.
Η μη εφαρμογή ή η εφαρμογή των νόμων και των διατάξεων κατά το δοκούν οδήγησαν σε μια επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο συνθήκη.
Ο ρόλος μας ως δημοτική παράταξη είναι να φροντίσουμε να δημιουργηθούν τα κατάλληλα έργα υποδομής πάνω στα οποία θα στηριχθεί το σχέδιο ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης το οποίο θα εφαρμόσουμε.
Και φυσικά, εννοούμε ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη με δράσεις οι οποίες θα καλύπτουν τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα σε φάσμα που θα αφορά το νησί συνολικά.
Έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις .
Έχουμε σχέδιο που θα ωφελήσει τους πολλούς και αποφασισμένη ομάδα να το υλοποιήσει
Πάνω από όλα όμως έχουμε την πολιτική βούληση και το κουράγιο να παλέψουμε μέχρι τέλους.
Η επιλογή είναι δική σας.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ασκήσει διοίκηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ασχοληθεί με τα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα του νησιού. Για περισσότερα από δέκα χρόνια, αρθρογραφούμε καθημερινά, προβάλουμε θέματα, ασκούμε κριτική και ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τα κακώς κείμενα που δυστυχώς είναι πολλά.
Όλα αυτά στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσεων.
Θα αναφερθούμε σε ένα θέμα.
Πρόσφατα, δύο νέα παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο όταν μετά από ολονύκτια διασκέδαση συγκρούστηκαν σε κιγκλίδωμα. Το τραγικό δυστύχημα έφερε στην επιφάνεια χρόνιες κακές πρακτικές. Όπως πάντα, κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να αναγνωρίσει τις ευθύνες του. Θεωρήσαμε ότι το θέμα έπρεπε να διερευνηθεί για να προληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Ένα βασικό θέμα είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικους.
Στείλαμε επιστολές. Στον δήμο, στην περιφέρεια και στο ΑΤ Αίγινας.
Επειδή για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αρμόδια είναι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, προχωρήσαμε σε ανάλυση του θεσμού σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο βάση του οποίου έχει συσταθεί.
Ερευνήσαμε όλη την περίοδο διοίκησης της παρούσης δημοτικής αρχής. Βρήκαμε ότι καμία άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχει ανακληθεί για υπέρβαση ωραρίου ή για παροχή ποτού σε ανήλικους. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ασχολήθηκε μόνο με ανακλήσεις αδειών για πολεοδομικές παραβάσεις και στην ουσία μόνο με τα καταστήματα της παραλίας της Αύρας.
Πήραμε προφορική απάντηση από το αντιπεριφερειάρχη. Την ευθύνη των δρόμων την έχει ο δήμος Αίγινας. Κατά συνέπεια την ευθύνη για τα κιγκλιδώματα έχει ο δήμος Αίγινας.
Το ΑΤ μας απάντησε γραπτώς ότι για το χρονικό διάστημα 2014 έως 2019, έχουν διενεργηθεί 1379 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και βεβαιώθηκαν 332 παραβάσεις. Δεν έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις σχετικά με την τήρηση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων και γα προσφορά ποτών σε ανήλικους.
Σφραγίσεις μετά από τρεις μηνύσεις του ΑΤ έχουν γίνει. Ανακλήσεις αδειών για το ίδιο χρονικό διάστημα με απόφαση δημάρχου έχουν γίνει. Καμία δεν έχει ανέβει στην διαύγεια.
Τα πάντα στον δήμο καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα.
Στο εξής, προσφορά ποτού σε ανήλικο συνεπάγεται σύλληψη του καταστηματάρχη αλλά και των γονέων που έχουν την ευθύνη του ανήλικου. Στο μέλλον όλοι, γονείς, αρχές, εκπαιδευτικοί, καταστηματάρχες και παιδιά, πρέπει να αναλάβουμε τις όποιες ευθύνες μας αναλογούν.
Σήμερα ο δήμαρχος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση για το κλειστό γυμναστήριο. Από το 2010 το γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ πνίγονται σε κάθε νεροποντή. Καμία ενέργεια για λύση του προβλήματος δεν έχει γίνει. Στο φαίνεστε είμαστε πρώτοι. Στην αποτροπή κοινού κινδύνου υστερούμε.
Στο πρόσφατο ντιμπέιτ των υποψηφίων δημάρχων, ο κ Μούρτζης είπε ότι τα πρόστιμα για τις πέργκολες τις παραλίας είναι 2.300.000 ευρώ για τους καταστηματάρχες και 1.300.000 ευρώ για τον δήμο.
Έχουμε διατυπώσει την θέση μας με επιστολή μας που στείλαμε και αναγνώστηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Πρόστιμα για πράξεις και παραλήψεις άλλων δεν θα πληρώσει ο πολίτης της Αίγινας. Όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα θα πρέπει να πληρώσουν και τον λογαριασμό.
Το θέμα των πεζόδρομων δεν λύθηκε. Η παρούσα διοίκηση, ενώ μπορούσε να το λύσει δεν το έκανε για λόγους τους οποίους οι ίδιοι γνωρίζουν. Αποτέλεσμα. Ο δρόμος της παραλίας δεν θα ξανακλείσει και τα καταστήματα της Π Ηρειώτη είναι στον αέρα. ΔΕΝ υπάρχουν πεζόδρομοι στην Αίγινα. Η κατάληψη τους επισύρει κυρώσεις. Οι πληροφορίες μας λένε ότι σύντομα θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις.
Στο συρτάρι του δημάρχου υπάρχει ένα πόρισμα. Οι διαφορές νερού τις οποίες όφειλε να διεκδικήσει ο δήμος από διαφορές νερού που προέκυψαν επί θητείας Κουκούλη και Σακκιώτη, ανέρχονται σε 2.500.000 ευρώ. Το θέμα των διαφορών νερού το θίγουμε εδώ και πολλά χρόνια. Οι 27 δημοτικοί σύμβουλοι που μετέχουν της παρούσης δημοτικής αρχής εφόσον θέλουν να τα χαρίσουν στο πλοιοκτήτη ας καταθέσουν το ποσό που αναλογεί σε κάθε ένα εξ αυτών στο ταμείο του δήμου.
Το 2015 είχαμε διερευνήσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία της Αίγινας από το 2007 μέχρι και το 2014. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κρίση επηρέασε την Αίγινα τόσο στον τομέα του λιανικού εμπορίου όσο και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών το ίδιο όσο και την υπόλοιπη χώρα. Μάλιστα τα αποτελέσματα της Αίγινας ήταν λίγο καλύτερα. Την ίδια περίοδο οι αφίξεις στο λιμάνι της Αίγινας σημείωσαν πτώση 35%. Παραδόξως η κατανάλωση νερού παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Ενώ όλοι οι άλλοι δείκτες σημείωσαν πτώση, η προμήθεια και κατανάλωση νερού παρέμειναν σταθερές. Το ίδιο και η απώλεια δικτύου. Αν αυτό δεν είναι θαύμα του Αγίου Νεκταρίου τότε κάτι άλλο συμβαίνει.
Η παρούσα δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις απώλειες. Επί των ημερών τους, σε συνέντευξή τους στο Δανάη , οι κύριοι Κουκούλης και Πτερούδης είχαν πει ότι για την απώλεια φταίνε τα υδρόμετρα. Το κόστος αλλαγής όλων των υδρομέτρων είναι 745.000 ευρώ . Το κόστος της ετήσιας απώλειας στο δίκτυο ξεπερνά το 2.000.000 ευρώ. Ελάχιστα υδρόμετρα αλλάχθηκαν.
Το δίκτυο ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Υπολογίσαμε το κόστος αντικατάστασής του σε 10.000.000 ευρώ όσο δηλαδή και η απώλεια του δικτύου την πενταετία που μας πέρασε. Καμία ενέργεια δεν έγινε.
Άγνοια ή αδιαφορία. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που απαρτίζουν την παρούσα δημοτική αρχή οι οποίοι σήμερα αυτοπροβάλλονται ως διαφορετική πρόταση, δεν ξέρουν την δουλειά τους.
3.604.000 ευρώ ήταν φέτος το έλλειμμα στην ύδρευση βάση του προϋπολογισμού. Το νερό κοστίζει στον δήμο 6.500.000 ευρώ και εισπράττει λιγότερα από 2.000.000 ευρώ. Την ζημιά την ονομάζουν επιδότηση για την μεταφορά νερού και την πληρώνει η περιφέρεια.
Βρισκόμαστε σε μόνιμο καθεστώς επαιτείας σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου επειδή κάποιοι δεν ξέρουν να κάνουν την δουλειά τους.
Με αυτό τον καθεστώς ο δήμος ποτέ δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει.
Επιβάλλεται να ελεγχθεί η ύδρευση του δήμου, τιμολόγιο προς τιμολόγιο. Ζημιά προς ζημιά. Υδρόμετρο προς υδρόμετρο. Δεξαμενή προς δεξαμενή. Γεώτρηση προς γεώτρηση, διαδρομή προς διαδρομή. Περιοχή προς περιοχή. Πλήρη αντιπαραβολή των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ με τις ποσότητες που παραλάβαμε ανα μήνα. Πλήρης έλεγχος των διορθώσεων σε λογαριασμούς που έγιναν την τελευταία πενταετία. Πλήρης θεσμική ανάλυση. Μόνο έτσι θα διαπιστωθεί το μέγεθος της απώλειας. Η αιμορραγία του δήμου πρέπει να σταματήσει.
Είναι πράγματι αστείο να βλέπουμε τους ανθρώπους που απαρτίζουν την σημερινή δημοτική αρχή να κατεβαίνουν ως διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις. Συνεχίζουν να κατέχουν αντιδημαρχίες και προεδρίες την ώρα που προσποιούνται ότι αποτελούν νέα πρόταση.
Αυτοί που δεν δρομολόγησαν καμία μελέτη για κανένα έργο, που δεν έλυσαν το πρόβλημα με τις πέργκολες του παραλιακού μετώπου, δεν έλυσαν το πρόβλημα των πεζόδρομων, διατήρησαν την απώλεια νερού στο 50% , δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν την καθαριότητα, συγκάλυψαν για πέντε συναπτά έτη τις διαφορές νερού στέλνοντας το θέμα για μια απλή γνωμοδότηση σε δικηγόρο την ώρα που έπρεπε να το είχαν στείλει στον εισαγγελέα, δεν έβαλαν ένα λιθαράκι πάνω στο άλλο, παρουσιάζονται σήμερα ως καινούργιοι. Οι ευθύνες τους βαρύνουν όλους ισομερώς και πλήρως.
Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς λέει ο θυμόσοφος λαός μας.
Η σημερινή διοίκηση του δήμου που κατεβαίνει μαζί και χώρια οφείλει να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα. Τι είναι αυτό που τους χωρίζει. Τι τους οδήγησε την στιγμή που ακόμα συνδιοικούν τον δήμο, να εμφανίζονται ως δύο διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις την στιγμή που σήμερα λειτουργούν «ως σάρκα μία». Θεωρώ πως οι ψηφοφόροι της Αίγινας οφείλουν να ξέρουν πριν προσέλθουν στην κάλπη.
Τι είναι αυτό που τους ενώνει σήμερα αλλά τους χωρίζει την ερχόμενη Κυριακή.
Κάποιοι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την καθαριότητα. Εμείς θέλουμε να την εξυγιάνουμε αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει σήμερα ο δήμος.

Υποσχόμαστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα με γνώμονα το συμφέρον και του τελευταίου πολίτη.
Και το σημαντικότερο όλων, έχουμε την πολιτική βούληση να το πράξουμε.
Δεν θα αφήσουμε να πάνε άλλα 4 χρόνια χαμένα μόνο και μόνο για να ωφεληθούν κάποιοι.
Ο κύκλος των χαμένων τετραετιών πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Η τελική απόφαση είναι δική σας.
Σας ευχαριστώ.