ΠΩΣ Ο ΠΑΡΕΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Δευ, 06/04/2015 - 23:06. - 0 Σχόλια

ΠΩΣ Ο ΠΑΡΕΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλασικό παράδειγμα παρεοκρατισμού αποτελούν οι ΗΠΑ όπου οι επιχειρήσεις τα έχουν βρει με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση  με αποτέλεσμα η χώρα να πάσχει από αχαλίνωτο κορπορατισμό και παρεοκρατικό καπιταλισμό.( cronyism and corporatism) Οι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη «συνεργασία» με την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν συγκεκριμένα οφέλη σε βάρος του ανταγωνισμού.

Για να γίνει δικαιότερο το οικονομικό παιχνίδι  χρειάζεται να αυξήσουμε την δύναμη του κράτους ώστε να μπορεί να ελέγχει τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Το επιχείρημα είναι ότι το κράτος σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις λογοδοτεί στον λαό. Όμως μπορεί αυτή η λύση να είναι και η αιτία του προβλήματος. Όταν δίνεις στην κυβέρνηση την εξουσία να διαλέγει τους κερδισμένους και τους χαμένους σε μια οικονομία, οι πλούσιοι είναι ποιο καλά διασυνδεδεμένοι με αποτέλεσμα να είναι οι νικητές.

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που η νομοθεσία ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Α) Η εξουσία ρύθμισης της οικονομίας είναι το ίδιο με την εξουσία διανομής χαρών. Επομένως οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλο συμφέρον να επηρεάζουν το πώς θα κατανεμηθεί η εξουσία και σε ποιους.

Β) οι κανονισμοί βλάπτουν περισσότεροι τις μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεγάλες. Όσο πληθαίνουν  οι κανονισμοί, τόσο ωφελούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις και φεύγουν από την μέση οι μικρές. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα και ευκολότερα στις νομοθετικές απαιτήσεις με αποτέλεσμα οι μικροί να κλείνουν, να μην αναπτύσσονται ή να μην ανοίγουν ποτέ.

Σύμφωνα με τον Τζέησον  Μπρένναν του πανεπιστημίου Georgetown, οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδίζουν διότι χρησιμοποιούν επαρκώς το λόμπινγκ, τις χρηματικές συνδρομές των υποψηφίων και την χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και σχηματισμών, τις πολιτικές τοποθετήσεις υποψηφίων καθώς και άλλα μέσα θεμιτά ή αθέμιτα για την επίτευξη των στόχων τους.

Γιώργος Θεοδωράκης