ΣΩΤΗΡΙΟΣ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Πέμ, 01/01/2015 - 17:44. - 0 Σχόλια

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ

Η δραστική μείωση στις τιμές του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες του 2014 αποδόθηκε κυρίως στον πόλεμο μεταξύ των χωρών του OPEC και της εξαγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Θεωρήθηκε ότι οι μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ θα απειλούσαν την τιμή του αργού μακροπρόθεσμα. Μόνο που για να είναι η εξόρυξη  του σχιστολιθικού πετρελαίου  κερδοφόρα η τιμή του βαρελιού θα πρέπει να είναι υψηλή. Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την παραγωγή της σε υψηλό επίπεδο ώστε να προκαλέσει την πτώση της τιμής του βαρελιού με στόχο θα θέσει το σχιστολιθικό πετρέλαιο εκτός αγοράς. Ο πόλεμος των τιμών έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία αρκετών χωρών του OPEC όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα οι οποίες για να είναι εντός αγοράς η τιμή του βαρελιού θα πρέπει να ξεπερνά τα $100 για την πρώτη και τα $162 για την δεύτερη. Αποτέλεσμα της κάθετης πτώσης του βαρελιού ήταν η αύξηση του πληθωρισμού, η πτώση του Ρωσικού νομίσματος και η αύξηση του επιτοκίου στο 17,5% για να σταθεροποιηθεί το Ρούβλι.

Όμως υπάρχει και άλλη μια παράμετρος που ευθύνεται για την πτώση της ζήτησης πετρελαίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πρόκειται για την πράσινη επανάσταση που λαμβάνει χώρα την τελευταία δεκαετία αποτέλεσμα της οποίας είναι η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου. Η κατάσταση στην Κριμαία που έθεσε σε ψυχροπολεμική τροχιά τις σχέσεις Ρωσίας ΗΠΑ αλλά και στην μέση ανατολή απαιτούν την μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής κυρίως για λόγους εθνικής ασφαλείας με αποτέλεσμα τον προσανατολισμό στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Άλλωστε και η Κίνα έχει μπει γερά στην παραγωγή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

Η πορεία ζήτησης πετρελαίου προκύπτει και από το γράφημα όπου η εκτιμώμενη ζήτηση μετά το 2005 συνεχώς παρουσιάζει πτωτική τάση.

Και εδώ ερχόμαστε στις προσδοκίες εξόρυξης πετρελαίου από τα μελλοντικά ελληνικά κοιτάσματα. Πολλοί στήριξαν τις ελπίδες τους σε αυτά για την έξοδο της χώρας από την κρίση και ακόμα περισσότεροι θεώρησαν ότι στόχος των δανειστών ήταν να τα βάλουν στο χέρι. Με την παρούσα διεθνή συγκυρία η όποια πιθανότητα ελληνικού πετρελαίου εξανεμίστηκε. Οι υπάρχουσες συγκυρίες αντιθέτως ευνοούν την στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική και ηλιακή) για τις οποίες η χώρα μας προσφέρεται.

Γιώργος Θεοδωράκης