ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Boko Haram

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Τρί, 08/07/2014 - 18:18. - 0 Σχόλια
  • Τα προβλήματα της βόρειας Νιγηρίας έχουν άμεση σχέση με τις πολιτικές ισορροπίες με τον οικονομικά ανεπτυγμένο νότο. Οι πολιτικοί ηγέτες του βορά  αύξησαν την πολιτική τους δύναμη με την άνοδο στην προεδρία της χώρας του Goodluck Jonathan το 2010 όπου και συμφωνήθηκαν οι διοικητικές αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων μερών. Αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών ήταν και η εφαρμογή του μουσουλμανικού νόμου της Σαρία σε 12 επαρχίες της βορίου Νιγηρίας. Την εφαρμογή του νόμου της σαρία πολλοί την είδαν ως πανάκια στα πολλά προβλήματα κοινωνικής αδικίας, φτώχιας, ανεργίας και πολιτικής διαφθοράς που μάστιζαν την κοινωνία. Όμως τίποτα δεν άλλαξε με αποτέλεσμα να προκληθεί θυμός και έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στις τοπικές πολιτικές ηγεσίες που εφάρμοσαν τον μουσουλμανικό νόμο. Την ίδια στιγμή η εφαρμογή της σαρία έδωσε έδαφος για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών ιδεολογιών με αποτέλεσμα την αναβίωση φανατικών ισλαμιστών στο πολιτικό προσκήνιο.
  • Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια Απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο, η απουσία του κράτους σε συνδυασμό με την χρόνια υπανάπτυξη της περιοχής, δημιούργησε τις συνθήκες για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως η Boko Haram η οποία ξεκίνησε ως περιφερειακό κίνημα υπό την αυστηρή επιτήρηση της σαρία που πρόσφερε οικονομική και κοινωνική βοήθεια σε φτωχές οικογένειες μουσουλμάνων. Τα τελευταία χρόνια η Boko Haram μεταμορφώθηκε στην μεγαλύτερη και ποιο επικίνδυνη απειλή για την σταθερότητα της βορίου Νιγηρίας. Η πυκνότητα του σημερινού κόσμου, επέτρεψε  σε τοπικής εμβέλειας εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η Boko Haram,  να θέσουν τον εαυτό τους παρόντα συζητήσεις σε παγκόσμιου εμβέλειας  σχετικά  με την επικράτηση της τζιχάντ με στόχο την αύξηση του τοπικού τους προφίλ.
     Για να ανατραπεί η όλη τραγική κατάσταση, θα πρέπει οι πολιτικοί ηγέτες της βορίου Νιγηρίας να κινηθούν δραστικά και στρατηγικά και να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους και να επενδύσουν σε υποδομές, στην παιδεία, σε κοινωνικές παροχές καθώς και να ενθαρρύνουν νέες πηγές εισοδήματος στην περιοχή.
  • Η οικονομική ανάπτυξη του βορά επηρεάζει άμεσα την οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια του ανεπτυγμένου νότου. Η παρατεταμένη φτώχια του βορά και η παρατεταμένη βία μακροπρόθεσμα θέτουν σε κίνδυνο όλη την χώρα.
     

- See more at: http://www.chathamhouse.org/publication/who-speaks-north-politics-and-in...