Τι λέει ο Ομπάμα στη Μέρκελ για το σχέδιο Μάρσαλ

Average: 2.1 (8 votes)
Υποβλήθηκε από aiakos στις Σάβ, 11/02/2012 - 14:57. - 0 Σχόλια
Χρειάστηκε να εκδηλωθεί οικονομική κρίση στην Ελλάδα το 1947 για να υποχρεωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν την παγκόσμια ηγεσία. Σήμερα, 60 και πλέον χρόνια αργότερα, μια νέα ελληνική κρίση δείχνει πώς νιώθει ο πλανήτης χωρίς την αμερικανική ηγεσία.

Τον Φεβρουάριο του 1947, η βρετανική κυβέρνηση -χρεοκοπημένη από τον πόλεμο και καταπονημένη από τον σκληρό χειμώνα- είπε στην Αμερική ότι δεν άντεχε πλέον να βοηθά την Ελλάδα, που βρισκόταν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και εμφυλίου πολέμου. Μια βρετανική διπλωματική καταγραφή εκείνης της εποχής αποτύπωσε την πεποίθηση της Ουάσιγκτον ότι «δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και να χάσουμε τον δαυλό της παγκόσμιας ηγεσίας από τα χέρια μας».

Ο Πρόεδρος Τρούμαν εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου και αιτήθηκε 400 εκατ. δολ. βοήθεια για την Ελλάδα, υποσχόμενος ότι η Αμερική πλέον «θα στηρίξει τους ελεύθερους ανθρώπους που αντιστέκονται στις προσπάθειες υποδούλωσης». Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το σχέδιο Μάρσαλ, ένα ογκώδες πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, που είχε στόχο τη σταθεροποίηση όλης της δυτικής Ευρώπης.

Η αντίθεση ανάμεσα στο τότε και το σήμερα είναι τεράστια. Για μία ακόμη φορά, η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε στην Ελλάδα, απειλεί την Ευρώπη. Αλλά τώρα δεν υπάρχει ζήτημα να αναλάβει η Αμερική κεντρικό ρόλο στη διαχείρισή της.