ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ VS ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Κυρ, 05/04/2015 - 21:48. - 0 Σχόλια

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ VS  ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το κράτος πρόνοιας φαίνεται να είναι η αιτία για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις φιλελεύθερης οικονομίες μετά τον ΠΠ2. Σύμφωνα με τον F.A.Hayek (the road to serfdom 1944) οι ελεύθερες οικονομίες βαδίζουν σταδιακά στην δουλεία  καθώς γίνονται υπόδουλες στην τυραννική κρατική εξουσία . Τα ποσοστά του κράτους στις φιλελεύθερες οικονομίες κυμαίνονται μεταξύ 40 και 80% της συνολικής  οικονομικής δραστηριότητας του κράτους.

Σύμφωνα με τον James Duchanan Democracy in deficit 1977 (Δημοκρατία σε έλλειμμα) το πρόβλημα εστιάζεται στην ακραιφνή εφαρμογή Κευνσιανής οικονομικής πολιτικής συνεχούς χρηματοδότησης της επέκτασης του κράτους με ταυτόχρονο εξοστρακισμό του ιδιωτικού τομέα.  Αποτέλεσμα η με κρατική χρηματοδότηση επέκταση του κράτους στους τομείς της υγείας, της παιδείας  χρηματοδοτούμενη από δανεισμό με συνεχώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος.

Στην Ελλάδα εκφραστής αυτής της πολιτικής ήταν ο Α Παπανδρέου  το 1981. Το κράτος ήλεγχε την οικονομία καθ ολοκληρία. Κλασσική η περίπτωση των ΗΠΑ  όπου το κράτος επεκτείνεται συνεχώς χάρη στην ύπαρξη φτηνού χρήματος.

Μέχρι την είσοδο μας στο ευρώ, η τύπωση εθνικού χρήματος παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούσε, κάλυπτε τις άμεσες ταμειακές ανάγκες του κράτους. Με το ευρώ την διάθεση χρήματος την  έχει η ΕΚΤ και μοναδικός τρόπος εξασφάλισης ρευστότητας είναι ο δανεισμός από τις αγορές. Χωρίς δανειακή  φερεγγυότητα ο δανεισμός είναι αδύνατος εξ ου και τα μνημόνια.

Η λύση

Πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά εκείνες τις προϋποθέσεις από τις οποίες δημιουργήθηκε η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση (1840-1914).

Να ενθαρρύνουμε την καινοτομία που δεν έχει καμία σχέση με δημόσιες επενδύσεις .

Να μειώσουμε το κράτος στο απολύτως απαραίτητο και οι πρωτοβουλίες να στηρίζονται σε σκληρά εργαζόμενους , οξυδερκείς και καινοτόμους επιχειρηματίες.

Ορισμοί

Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση έλαβε χώρα στην Αγγλία το 1750 και είχε να κάνει με την υφαντουργία.

Η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε το 1840 και διήρκεσε μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Βρετανία, την Γαλλία, τις κάτω χώρες και την Ιαπωνία. Στηρίχτηκε στο επεξεργασμένο ατσάλι (1850) , στην ηλεκτροδότηση των εργοστασίων, στην μαζική παραγωγή  και στην γραμμή παραγωγής. Συνέβαλαν οι σιδηρόδρομοι, η ατμομηχανή, το πετρέλαιο, ο ηλεκτρισμός και οι επικοινωνίες.