ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Πέμ, 02/10/2014 - 01:26. - 0 Σχόλια
ΟΧΥΡΟ ΠΕΡΔΙΚΑΣ, ΑΙΓΙΝΑ, ΜΕΤΑΞΑΣ, ΟΧΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ,

Η ανακοίνωση της μακροχρόνιας μίσθωσης από το Ταμείο Εθνικού Στόλου των 350 στρεμάτων που απαρτίζουν την περιοχή του οχυρού της Πέρδικας, μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Αναζητήσαμε λοιπόν στοιχεία μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων της περιοχής και της Αίγινας. Ακούσαμε ότι πρόκειται για περιοχή που παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και ότι είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος.Την δεκαετία του 1930 η περιοχή απαλοτριόθηκε από το πολεμικό ναυτικό για την κατασκευή οχυρού που θα προστάτευε τον Πειραιά. Κάποιοι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να παραλάβουν τα χρήματα που τους κατατέθηκαν στο ταμείο παρακαταθηκών για την απολοτρίωση της περιουσίας τους. Μεταπολεμικά διεκδίκησαν δικαστικώς την περιουσία τους αλλά δυστυχώς γιαυτούς, δικαιώθηκε το πολεμικό ναυτικό.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Μωραίτη, το οχυρό το χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί επί κατοχήςακόμα και ως αεροδρόμιο. ¨Οπως του είχε πει ο πατέρας του ο οποίος ήταν αγροφύλακας και διετέλεσε και κοινοτάρχης Πέρδικας, οι Γερμανοί έβαλαν όλο το χωριό σε παράταξη μαζί με φυλακισμένους που έφεραν από τις φυλακές της Αίγινας, και καθάρισαν ακόμα και το ποιό μικρό πετραδάκι από την ράχη της περιοχής. Μετά το έδαφος πατήθηκε για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως δι'αδρομος προσγείωσης και απογείωσξς αεροπλάνων.

Ο Σταμάτης Μπόγρης διετέλεσε πρόεδρος του εξωραιστικού συλλόγου Αγ Σώστης επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη. Υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Βαρβιτσιώτης. Διάβασε σε εφημερίδα ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιδοτούσε την δεντροφύτευση σε χώρους ευθύνης του. Το συμβούλιο του συλλόγου αποφάσισε να εκμεταλευτεί την ευκαιρία ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε χώρο πράσινου . Μέ την μεσολάβηση του βουλευτή της περιφέρειας Γιώργου Μπουγά στον υπουργό, εξασφαλίστηκαν 1200 δεντρύλια (βελανιδιές, ευκάλυπτοι, πεύκα και αλμυρίκια) τα οποία τα παρέλαβε με έξοδα του συλλόγου με το φορτηγό του ο Κώστας Μούρτζης (Ερμής). Ο ίδιος με το κομπρεσέρ άνοιξε λάκους και με δαπάνες των καταστηματαρχών της περιοχής, ανέλαβε και το πότισμα των δεντρυλίων. Στην δεντροδύτευση βοήθησε και ομάδα ΟΥΚ τους οποίους έστειλε ο υπουργός και οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από τον Δημήτρη Αναστασάκη. Δυστυχώς, το ενδιαφέρον των κατοίκων δεν ακολούθησε την αρχική ορμή και τα περισσότερα δέντρα ξεράθηκαν ή έπεσαν θύματα των αιγιπροβάτων που βόσκουν στον χώρο ακόμα και σήμερα,

Το 1986, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας Πειραιά Βασίλης Σαραντίτης. Πρότεινε τότε στις κοινότητες Πέρδικας και Μεσαγρού, την εκχώρηση εκτάσεως 100 στρεμάτων στο οχυρό της Πέρδικας , και άλλων 100 στρεμάτων στο οχυρό Τούρλος απέναντι από την νησίδα. Δυστυχώς, οι κοινοτικές διοικήσεις της περιόδου, ούτε τοπογραφικά για της εκχωρούμενες σε αυτούς περιοχές δεν συνέταξαν και το θέμα ξεχάστηκε.

Από την έρευνά μας διαπιστώνουμε ότι διάφοροι άνθρωποι έδειξαν ενδιαφέρον κατά περιόδους αλλά δεν έγινε κάτι το ουσιαστικό, Άλλωστε χωρίς ολοκληρωμένη πρόταση δεν θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σήμερα το Ταμείο Εθνικού Στόλου ζητά επενδυτή για την τουριστική αξιοποίηση του χώρου με αντάλλαγμα το 15% των εσόδων. Επιπλέον ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του με βάση τα πεπραγμένα του.

Σε άλλη περίπτωση τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή θα μπορούσε να παίξει ο δήμος Αίγινας. Όμως η κακή διαχείρηση των οικονομικών του δήμου τις τελευταίες δεκαετίες, η έλλειψη προορισμού και στρατηγικής, του στερεί κάθε προοπτική και τον καθιστά ανήμπορο θεατή των εξελίξεων. Μένουν μόνο κάποιοι λεωνταρισμοί μηδενικής αξίας και αποτελέσματος.

Γιώργος Θεοδωράκης