ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Average: 3 (1 vote)
Υποβλήθηκε από aiakos στις Δευ, 24/03/2014 - 17:26. - 0 Σχόλια

Τη χαριστική βολή στο θεσμό της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο δίνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) το οποίο με πλειοψηφία 8-5 έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση που προβλέπει τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας των οφειλετών.

Κατά τη χθεσινή διάσκεψη, το ΑΕΔ, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκε το ζήτημα για οριστική επίλυση μετά τις αντιφατικές αποφάσεις που έχουν εκδώσει τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Αρειος Πάγος, υιοθέτησε την άποψη υπέρ της αντισυνταγματικότητας του επαχθούς μέτρου που διατύπωσε το 2008 η Ολομέλεια του ΣτΕ. Σύμφωνα με τους δικαστές, η προσωποκράτηση ως μέτρο στερητικό της ελευθερίας είναι συνταγματικώς ανεπίτρεπτη και αντίθετη στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος που επιτάσσουν ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία. Κατά την άποψη που πλειοψήφησε, είναι διαφορετικό το θέμα της στέρησης της προσωπικής ελευθερίας ως ποινή για αποδοκιμαστέα κοινωνική συμπεριφορά και άλλο ως διοικητικό μέτρο που αποβλέπει στην άσκηση πίεσης για την εξόφληση χρηματικού χρέους. Και αυτό διότι αποτελεί μέτρο καταναγκασμού, όχι πάνω στην περιουσία του οφειλέτη αλλά επί του ιδίου του προσώπου του οφειλέτη. Ανάλογη εισήγηση είχε κάνει στο ΑΕΔ και ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης.

Η απόφαση του ΑΕΔ (συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα και τη συμμετοχή του προέδρου του ΣτΕ Π. Πικραμμένου), που αναμένεται να δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την, έστω και περιορισμένη, εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής διάταξης (ν.2717/99) και λύνει τον νομικό γόρδιο δεσμό υπέρ του ΣτΕ. Σημειώνεται ότι ο Αρειος Πάγος με μεγάλη πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του θεσμού για λόγους δημόσιου συμφέροντος, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά ότι η προσωποκράτηση συμβάλλει ουσιαστικά στην είσπραξη των δημόσιων εσόδων, χωρίς τα οποία «το κράτος θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στον σύγχρονο κοινωνικό του ρόλο».