ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟΥ ΠΡΟΣ ΔΝΤ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Κυρ, 05/07/2015 - 19:15. - 0 Σχόλια

ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

ΠΡΟΣ ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

Αγαπητή κυρία Λαγκαρντ

Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων αξιωματούχων των οποίων το ΔΝΤ είναι σημαντικό μέλος. Η ανησυχία μας είναι πως εάν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής οικονομικής κρίσης η οποία θα προκαλούσε όχι μόνο σοβαρή ζημιά στην Ελληνική οικονομία αλλά θα προξενούσε επιπλέον ζημιά στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία.

Οι παρατεταμένες συνομιλίες καθώς και οι περιορισμοί πίστωσης προς την Ελληνική κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να αποσπάσει περισσότερες υποχωρήσεις από την Ελλάδα, έχουν ήδη σπρώξει την Ελλάδα ξανά σε ύφεση και καθιστούν την αποκατάσταση της οικονομίας της δυσκολότερη με την εβδομάδα.

Μας απασχολούν ιδιαίτερα οι πρόσφατες δηλώσεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς και πρόσφατα δελτία τύπου που δείχνουν ότι το Ταμείο ακολουθεί σκληρή γραμμή ζητώντας από την Ελλάδα να εφαρμόσει και άλλα μέτρα προσαρμογής. Ο Ελληνικός λαός έχει υποφέρει αρκετά από τα πρόσφατα μέτρα προσαρμογής τα τελευταία 6 χρόνια χάνοντας από το ένα τέταρτο του εθνικού προϊόντος, 26% των θέσεων εργασίας με περισσότερους από τους μισούς νέους στην ανεργία.

Φέτος η οικονομία επρόκειτο να παρουσιάσει ανάπτυξη 2,5% και η χώρα θα έμπανε σε ανάκαμψη. Το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε προβλευτεί από το ΔΝΤ ήταν της τάξεως του 3%. Αλλά η οικονομική αναστάτωση που προκλήθηκε μεταξύ της νέας Ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της περιλαμβανομένων των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα επέφερε καίριο πλήγμα στην οικονομία και στην βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Το ανθρώπινο κόστος υπήρξε μεγάλο. Όπως αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, τα περίπου 140 δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδος έλαβαν μόνο 43 εκ ευρώ φέτος σε σχέση με τα 650 εκ ευρώ πέρυσι.

Η Ελλάς έχει ήδη μειώσει των αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 19%  και έχει εφαρμόσει πολλές από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και των πιστωτών. Έχει εφαρμόσει ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και έχει διορθώσει τα κυκλικά πλεονάσματα με 36% μείωση στις εισαγωγές. Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ έχει  παραδεχτεί μέσω των δικών του ερευνών ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί από τους πιστωτές τα τελευταία 5 χρόνια υπήρξαν ποιο καταστροφικά από τις αρχικές προβλέψεις.

Η επιμονή του ΔΝΤ όπως αναφέρθηκε στην Πέμπτη επισκόπηση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης ( πως η Ελλάδα μπορούσε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 4% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια ώστε να αποπληρωθεί το χρέος) τώρα αναγνωρίζεται ως λάθος. Η Ελλάς χρειάζεται μία λύση η οποία έχει την οικονομική ανασυγκρότηση ως προτεραιότητα αλλιώς θα συνεχίσει να πέφτει ξανά στην παγίδα της ύφεσης, και του συνεχώς αυξανόμενου του μη βιώσιμου χρέους.

Η Ελληνική κυβέρνηση έδειξε την πρόθεσή της να συνθηκολογήσει αλλά όπως ανέφερε τον τελευταίο μήνα ο Poul Thomsen διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ πρέπει να υπάρξει ευκαμψία και από τις δύο πλευρές. « Καθαρά, η νέα Ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί με ισχυρή εντολή για να αλλάξει το πρόγραμμα το οποίο αναμφίβολα αποδεχόμαστε και ως συνήθως θα είμαστε διαλλακτικοί».

Ως μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πρέπει να σημειώσουμε την αναπάντεχη δυσκολία του ΔΝΤ σε σχέση με την προτεινόμενη ποσόστωση και τροπολογίες στην λειτουργία του κογκρέσου από το 2010. Όπως γνωρίζεται αυτό έχει παγκόσμιες επιπλοκές καθώς οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην προσπάθεια να γίνει ο τρόπος ψηφοφορίας στο ΔΝΤ ποιο αντιπροσωπευτικός των μελών κρατών τον 21 αιώνα. Θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει πλειοψηφία στο  κογκρέσο ώστε να ψηφιστούν αυτές οι σοβαρές τροπολογίες εάν το ΔΝΤ θεωρηθεί υπεύθυνο  για περισσότερη ζημιά στην Ελληνική οικονομία και τις επιπτώσεις μιας οικονομικής καταστροφής.

Σας ζητούμε να δείξετε την υποσχεθείσα  διαλλακτικότητα το συντομότερο δυνατό ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία ή άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ειλικρινά

Τα μέλη του κογκρέσου

Alan Grayson

Bernard Sanders

John Conyers Jr

Raul Grijalva

Keith Ellison

Henry C, “Hank” Johnson Jr

Jan Schakowsky

John Lewis

Jerrold Nadler

Rosa DeLauro.