Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΣΦΥΝΑΚΙ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Δευ, 09/03/2015 - 23:00. - 0 Σχόλια

Η Φαίη διατηρεί μπαρ στην πόλη της. Αντιλαμβάνεται ότι όλοι σχεδόν οι πελάτες της είναι άνεργοι και αλκοολικοί. Μπροστά στην προοπτική του κλεισίματος καταστρώνει σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο «πιες τώρα πλήρωσε αργότερα» οι πελάτες της θα συνεχίσουν να πίνουν αλλά θα πληρώσουν αργότερα όταν θα έχουν χρήματα.

Ανοίγει τεφτέρι  ονομαστικού δανείου μέθης  για κάθε πελάτη και καταγράφει τα ποτά που καταναλώνουν.

Η πολιτική της γίνεται γνωστή με αποτέλεσμα την γεωμετρική αύξηση της πελατείας και του κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Το μπαρ γίνεται το δημοφιλέστερο της περιοχής. Οι τιμές των ποτών ανεβαίνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς διαμαρτυρία από τους πελάτες.

Ο κύκλος εργασιών εντυπωσιάζει τον διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος τράπεζας ο οποίος ανεβάζει το επίπεδο δανεισμού της Φαίης αναγνωρίζοντας ότι το μελλοντικό χρέος των πελατών της Φαίης αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της επιχείρησης το οποίο έχει ως εγγύηση τις μελλοντικές προσόδους των άνεργων αλκοολικών.

Στα κεντρικά της τράπεζας οι διευθυντές βρήκαν τρόπο να βγάλουν σημαντικές προμήθειες μετατρέποντας τα δάνεια των πελατών της Φαίης σε «ομόλογα μέθης» τα οποία βρίσκουν τον δρόμο τους στα χρηματιστήρια όπου με τους κατάλληλους χειρισμούς γίνονται ανάρπαστα. Τα ομόλογα διοχετεύονται σε αφελείς επενδυτές οι οποίοι τα αγοράζουν επειδή τους τα πλασάρουν ως ασφαλείς τίτλους ΑΑΑ. Οι τιμές τους αναβαίνουν στα ύψη και γίνονται ανάρπαστα.

Μια μέρα ένας διευθυντής του τοπικού υποκαταστήματος αποφασίζει να διερευνήσει τον πιθανό κίνδυνο και ζητάει την αποπληρωμή των δανείων που είχαν πάρει οι αλκοολικοί πελάτες της Φαίης. Ειδοποιεί την Φαίη η οποία με την σειρά της ενημερώνει τους αλκοολικούς πελάτες της. Αυτοί αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους. Η Φαίη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και χρεοκοπεί. Το μπαρ κλείνει και 12 υπάλληλοι μένουν χωρίς δουλειά.

Εν μία νυχτί τα «ομόλογα μέθης» χάνουν το 90% της αξίας τους. Η δραματική πτώση της αξίας των ομολόγων καταστρέφει την ρευστότητα της τράπεζας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδώσει νέα δάνεια. Η πίστωση προς όλους κόβεται και η οικονομική δραστηριότητα της πόλης παγώνει.

Οι προμηθευτές της Φαίης που της είχαν δώσει μεγάλα περιθώρια αποπληρωμής και είχαν επενδύσει τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια της επιχείρησης σε «ομόλογα μέθης» αναγκάζονται να διαγράψουν το 90% της αξίας των μετοχών και χρεοκοπούν. Μια  επιχείρηση που δέσποζε του χώρου επί τρεις γενιές και απασχολούσε 120 εργαζόμενους, κατεβάζει ρολά.

Η τράπεζα διασώζεται από κρατικά κεφάλαια που εξασφάλισαν οι τραπεζίτες από τους φίλους τους πολιτικούς .

Τα ποσά της διάσωσης της τράπεζας προέρχονται από νέους φόρους που επιβάλει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους που φορολογούνται οι οποίοι δεν ξέρουν καν που βρίσκεται το μπαρ της Φαίης.

Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η οικονομία το 2015.