ΜΕ «ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΓΚΡΕΜΟ» ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ 2013 ΟΙ ΗΠΑ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Δευ, 31/12/2012 - 01:06. - 0 Σχόλια

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο όρος  «δημοσιονομικός γκρεμός» αναφέρεται στις οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αύξηση των φόρων και  περικοπές των δαπανών  με σκοπό την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού  του 2013 όπως προβλέπουν υφιστάμενοι νόμοι .Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου το 2013. Το Κογκρέσο  εκτιμά ότι αυτή η απότομη μείωση του ελλείμματος (ο δημοσιονομικός  γκρεμός ) θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ήπια ύφεση στις αρχές του 2013.

Ο νόμος  του 2010 για τον έλεγχο του Προϋπολογισμού ήταν ένας συμβιβασμός που  καθόριζε το ανώτατο όριο του χρέους.  Το πρόγραφα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και οι αμοιβές των ομοσπονδιακών υπαλλήλων  (περιλαμβανομένων των στρατιωτικών) εξαιρούνται από τις περικοπές των δαπανών.

Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη και αν ο δημοσιονομικός γκρεμός συμβεί . Ωστόσο, για τα επόμενα δέκα χρόνια, το μικρότερο έλλειμμα, θα μειώσει το προβλεπόμενο χρέος  κατά 7,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου 70%, με αποτέλεσμα ένα σημαντικά χαμηλότερο δείκτη του χρέους προς το μέγεθος της οικονομίας. Για το πρώτο έτος (από το οικονομικό έτος 2012 έως 2013), τα ομοσπονδιακά  φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 19,63%, ενώ οι δαπάνες οι δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 0,25%. Αυτές οι αλλαγές το  2013 θα  αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα  στο 18,4% του ΑΕΠ, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του ΑΕΠ  (18,0%), ενώ οι δαπάνες θα μειωθούν σε  περίπου 22,4% του ΑΕΠ,  το οποίο είναι πάνω από το 21,0% του ΑΕΠ που είναι και παραδοσιακά  ο μέσος όρος των δαπανών.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών στην Γερουσία των ΗΠΑ , την 1η Ιανουαρίου η χώρα θα οδηγηθεί στο δημοσιονομικό γκρεμό και θα κηρύξει στάση πληρωμών, αφού θα έχει ξεπεράσει το ανώτατο συνταγματικά επιτρεπόμενο όριο χρέους.

Πάντως σε περίπτωση που όλες οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες, από 1ης Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή σειρά μέτρων, όπως αύξηση των φόρων και μείωση των δημοσίων δαπανών, που σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα ρίξουν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση. Εκπρόσωποι από την Wall Street εμφανίζονται ψύχραιμοι και υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν συμβεί το χειρότερο σενάριο, υπάρχει χώρος κινήσεων για να ανακοπεί η ύφεση.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του δικτύου NBC ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους για το πολιτικό αδιέξοδο και για την εμμονή τους να διατηρήσουν τις φοροαπαλλαγές για τους πολύ πλούσιους.

O Πρόεδρος Ομπάμα προέτρεψε το Κογκρέσο να καταλήξει σε συμφωνία ως το τέλος του χρόνου, ώστε να αποτραπούν οι "αυτόματες" περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων που θα γίνουν αν δεν επέλθει η συμφωνία.

«Αν αποτύχουμε οι φόροι θα αυξηθούν για τους περισσότερους Αμερικανούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, που τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί νέα ύφεση τόσο στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την Washington Post στο τραπέζι υπάρχουν πολλά μοντέλα. Ένα από αυτά προβλέπει την εκπνοή της προθεσμίας με αποτέλεσμα να αυξηθούν αυτόματα οι φόροι. Στη συνέχεια μετά από λίγες μέρες και με νόμο οι φόροι θα μειωθούν ,αλλά θα είναι ψηλότεροι από αυτούς που ίσχυαν την προηγούμενη χρονιά χωρίς να χρειάζεται και επίσημα η έγκριση των Ρεπουμπλικάνων. Έτσι ο πρόεδρος Ομπάμα θα επιτύγχανε τον στόχο του.

Γιώργος Θεοδωράκης