ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΧΩΡΑ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Τετ, 11/07/2012 - 00:38. - 0 Σχόλια

Η σημερινή καθημερινότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί. Η μείωση των ΚΑΠ σε συνδυασμό με την γενικότερη κακοδιαχείριση που χαρακτηρίζει τους περισσότερους δήμους της Ελλάδας είχε σαν αποτέλεσμα τις παρεχόμενες κακές υπηρεσίες όπως σκουπίδια στους δρόμους, ελλείψεις νερού, και μειωμένες παροχές σε όλες τις αρμοδιότητες των δήμων γενικότερα. Σε αυτό φταίει η νοοτροπία των ασχολουμένων με την τοπική αυτοδιοίκηση και το γεγονός ότι η πολιτική στην Ελλάδα δεν έλκει τα «καλύτερα και ποιο αξιόλογα άτομα». Φτάνει να ρωτήσει κανείς και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας για να διαπιστώσει ότι όλοι θεωρούν τους πολιτικούς ψεύτες και λαμόγια.

Θυμάμαι τα λόγια του καθηγητή μου στο πανεπιστήμιο του ESSEX Jean Blondel  # που έλεγε ότι οι πολιτικοί πρέπει να πληρώνονται αρκετά καλά ώστε να προσελκύονται τα ποιο δυναμικά στελέχη της κοινωνίας στην διαχείριση των κοινών μας προβλημάτων. Σε καμία περίπτωση ο Blondel δεν εννοούσε αυτό που βιώνουμε εμείς σαν κοινωνία σήμερα. Αλλά όταν στον χώρο της πολιτικής εδώ και δεκαετίες συγκεντρώθηκαν αριβίστες και οπορτουνιστές που έβαλαν το δικό τους προσωπικό όφελος πάνω από ολόκληρη την χώρα επικαλούμενοι σε κάθε περίπτωση το κοινό καλό συμβαίνει αυτό που βιώνουμε σήμερα. Η χώρα καταστρέφεται.

Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως και άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν τα κοινά ως σημείο προσφοράς

το παράδειγμα του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος έχοντας εκλεγεί δέκα φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ αλλά και έχοντας διατελέσει τρεις φορές υφυπουργός Υγείας «εκπροσωπεί ακριβώς εκείνη την παραδοσιακή πολιτική τάξη, με την οποία είναι τόσο δυσαρεστημένοι σήμερα οι Έλληνες. Ωστόσο επειδή είναι κακό ένα σύστημα, δε σημαίνει ότι αυτό πρέπει να ισχύει και για τους ανθρώπους του. Από τη στιγμή που έγινε δήμαρχος Χανίων ο Σκουλάκης δείχνει τι δυνατότητες υπάρχουν, όταν παίρνει κανείς τα πράγματα στα χέρια του». 

Μέσα σε διάστημα 18 μηνών εξοφλήθηκε σχεδόν το σύνολο των χρεών της πόλης, περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. 

Την ίδια ώρα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10 εκατομμύρια ευρώ και αυτό παρότι οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 30 %. Πώς γίνεται αυτό; 

«Η απάντηση του Σκουλάκη είναι τόσο απλή όσο και επαναστατική αυτές τις μέρες στην Ελλάδα: με εξορθολογισμό των εξόδων και μείωση των λειτουργικών δαπανών».

Επίσης εισήχθησαν νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αυξήθηκαν τα έσοδα μέσω της επιβολής, για παράδειγμα, ορισμένων νέων τελών, ενώ σημαίνοντα ρόλο έπαιξε η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω των οποίων χρηματοδοτήθηκαν -μόνον το τελευταίο εξάμηνο- 18 συνολικά πρότζεκτ

Φυσικά και δεν θα τολμούσαμε να κάνουμε σύγκριση μεταξύ του δήμου Χανίων με τον δήμο της Αίγινας. Ο Σκουλάκης έχει πάρει τα πράγματα στα χέρια του κάτι που δεν θα μπορούσαμε να πούμε για τον δήμαρχο της Αίγινας.

Στα Χανιά υπάρχει διοίκηση, στην Αίγινα δεν υπάρχει καμία συνοχή. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ή περιμένουν ένα θαύμα ή μετράνε τις μέρες μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Έτσι χάνονται τα χρόνια και έτσι εξηγείται η υποβάθμιση ενός τόπου.

Στο παρελθόν τα πράγματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα γιατί η εκτεταμένη διαφθορά κράταγε τα στόματα μπουκωμένα και κλειστά.

Σήμερα η αδυναμία διασπάθιση του δημόσιου χρήματος βάζει φρένο στις όποιες διαθέσεις των επιτήδειων.

Ίσως τώρα να είναι μια καλή ευκαιρία για να προσέλθουν στα κοινά ικανά και αξιόλογα άτομα που προσβλέπουν όχι στο προσωπικό όφελος αλλά στην διάσωση τους ότι ακόμα μπορεί να διασωθεί.

 

Γιώργος Θεοδωράκης

 

 

#Ο προφέσορ Μπλοντέλ είναι ιδιαίτερα γνωστός  για την συνεισφορά του στην θεωρία των κομματικών συστημάτων, τη συγκριτική μελέτη κυβερνήσεων, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κυβερνήσεων.