Ουκ αν λάβεις...

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Σάβ, 25/02/2012 - 20:34. - 0 Σχόλια

Στο εκ βάθρων ξήλωμα του υφιστάμενου φοροελεγκτικού μηχανισμού και στην αντικατάστασή του από έναν νέο που δεν θα χαρακτηρίζεται από τις σημερινές παθογένειες της χαμηλής αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του κομματισμού, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών κατόπιν σχετικών επιταγών της τρόικας. Με μια σειρά από προβλέψεις του νέου μνημονίου για άμεσες παρεμβάσεις στο φοροελεγκτικό μηχανισμό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που τις επεξεργάστηκε, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει για τον προϋπολογισμό μόνιμους πόρους για τα επόμενα χρόνια από την φορολόγηση εισοδημάτων που σήμερα δεν φορολογούνται.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:

- προχωρά έως το τέλος Απριλίου κατά προτεραιότητα η πρόσληψη 1.000 ειδικών ελεγκτών οι οποίοι θα αναλάβουν μια σειρά από νευραλγικές αρμοδιότητες, όπως είναι ο έλεγχος πόθεν έσχες, ο προσδιορισμός του εισοδήματος των φορολογούμενων με έμμεσες μεθόδους (π.χ. μέσω των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει) κ.ά

Με βάση το σημερινό καθεστώς, το ΣΔΟΕ έχει δικό του Ειδικό Γραμματέα ενώ οι υπόλοιπες ελεγκτικές υπηρεσίες υπάγονται στην αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων. Και οι δυο διορίζονται με κοινές αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Η τρόικα έχει εντοπίσει τα προβλήματα αποτελεσματικότητας που δημιουργεί ο κυβερνητικός έλεγχος στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες και γι’ αυτό το λόγο επέβαλε στο νέο μνημόνιο το διορισμό το αργότερο έως το Σεπτέμβριο ανεξάρτητου γενικού γραμματέα διοίκησης φορολογικών εσόδων στο οποίο θα περάσει η αρμοδιότητα για τις φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ο νέος ανεξάρτητος γενικός γραμματέας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται θα πρέπει να έχει σημαντική εμπειρία σε φορολογικά θέματα και να προέρχεται από την «αγορά». Θα έχει την απόλυτη δικαιοδοσία για τη στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών, την αξιολόγηση και τις μετακινήσεις του προσωπικού.

Ωστόσο, τα έσοδα εξανεμίζονται σε μεγάλο βαθμό, αν όχι πλήρως, από την ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Μεγάλη πτώση προβλέπεται και στο εισόδημα που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι από ακίνητα καθώς τα λουκέτα στα καταστήματα, τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα και οι μειώσεις μισθωμάτων έχουν πάρει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας.

Ο στόχος του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί είναι αυτός που αφορά στο φόρο εισοδήματος από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Προβλέπεται η μείωσή τους κατά 22%. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το ποσοστό θεωρείται χαμηλό από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καθώς με δεδομένη την μεγάλη ύφεση της οικονομίας το 2011, οι κερδοφόρες επιχειρήσεις θα μετρώνται στα δάχτυλα.