Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ «ΑΝΟΙΞΗ» ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ.

Average: 5 (1 vote)
Υποβλήθηκε από aiakos στις Δευ, 06/08/2012 - 17:05. - 0 Σχόλια
επανασταση Αιγύπτου.μυστικες υπηρεσιες Αιγυπτου. ανοιξη Αιγύπτου

   Ο θάνατος του Ομάρ Σουλεϊμάν ( επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών  και ο έμπιστος του Μουμπάρακ) ήρθε ξαφνικά καθώς το σοβαρό πρόβλημα της υγείας του ήταν ένα πολύ καλά φυλαγμένο μυστικό.
Καθώς κατακάθεται  η σκόνη μετά την εκλογή του Προέδρου Μοχάμεντ Morsy, ο θάνατος ενός βασικού μέλους  του πρώην καθεστώτος εγείρει νέα ερωτήματα για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου στην δύσκολη μετάβαση της χώρας.
 Η επανάσταση της Αιγύπτου ήταν μια από τις πιο δημοσιοποιημένες εξεγέρσεις στην ιστορία. Για 18 ημέρες, παρακολουθούσαμε  εικόνες του ηρωισμού ενάντια στην βαρβαρότητα του  καθεστώτος οι οποίες κοσμούσαν τα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου. Αλλά όσο δημόσια μεταδόθηκε η επανάσταση από τα τηλεοπτικά δίκτυα, άλλο τόσο δημοσιοποιήθηκε η μετάβαση της εξουσίας στους στρατιωτικούς για την οποία ο Ομάρ Σουλειμάν έπαιξε τον βασικό ρόλο. Αυτή η μετάβαση της εξουσίας, αποτελεί και την αντεπανάσταση του παλαιού καθεστώτος..

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης  προεδρική προεκλογική εκστρατείας, ο Σουλεϊμάν επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από το προηγούμενο καθεστώς. Στην πραγματικότητα, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ένας από τους στενότερους  έμπιστους  του Χόσνι Μουμπάρακ. Διορίζεται επικεφαλής των ισχυρών Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου (GIS) το 1993. Ο Σουλεϊμάν είχε την  φήμη  για την πίστη καθεστώς  από τα χρόνια ως  σωματοφύλακας του Μουμπάρακ.  Οι μυστικές υπηρεσίες που διεύθυνε επέκτειναν σημαντικά τις εξουσίες τους  στο χρονικό διάστημα που ήταν επικεφαλής  με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επιρροή του σε βασικούς τομείς της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής. Έτσι , μέχρι το 2009, ο Σουλεϊμάν είχε καταφέρει  για να γίνει ένας από τους ποιο ισχυρούς αρχηγούς μυστικών υπηρεσιών της περιοχής.

Ο Άνθρωπος της Αμερικής

Στον υπό Αμερικανική ηγεσία πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο Σουλεϊμάν έπαιξε καθοριστικό ρόλο με αποτέλεσμα να παρασημοφορηθεί από τους Αμερικανούς. Σύμφωνα μα έκθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου του 2006, τα στοιχεία που συνέδεαν την Αλ Γκάιντα με τον Σαντάμ Χουσεΐν, είχαν προέρθει από την σκληρή ανάκριση ενός Λίβυου στα χέρια των υπηρεσιών του Σουλεϊμάν. Η σχέση του Σουλεϊμάν με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις μας δείχνουν τον ρόλο που είχε διαδραματίσει στην διεθνή σκακιέρα.

«Το μάτι της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών δεν κοιμάται».

Το αίτημα για την αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της επανάστασης του Ιανουαρίου, αλλά 19 μήνες αργότερα δεν έχει γίνει τίποτα. Απεναντίας, σε πρόσφατη εκπομπή που προβλήθηκε στην Αιγυπτιακή τηλεόραση, προβλήθηκε το σλόγκαν « το μάτι της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών δεν κοιμάται».

Εάν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μορσυ καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή εξουσία γύρω από το πρόσωπο του, τότε ίσως καταφέρει να φέρει υπό τον έλεγχό του και την υπηρεσία πληροφοριών. Η παραδοσιακή πολιτική καταπίεσης των ομάδων ισλαμιστών από τον Σουλεϊμάν  έρχεται σε αντίθεση με την επέκταση των εξουσιών του νέου προέδρου. Η εικόνα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την δύσκολη σχέση που υπάρχει μεταξύ της υπηρεσίας πληροφοριών και του στρατιωτικού συμβουλίου της χώρας. Όμως και τα δυο όργανα έχουν ως κοινό στόχο δηλαδή να εμποδίσουν τον πρόεδρο να λάβει τον πλήρη έλεγχο του τους μοχλούς της κρατικής ασφάλειας  λόγω της αντιπαλότητας του στρατού με τους «αδελφούς μουσουλμάνους»

Ο θάνατος του Σουλεϊμάν κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Αιγύπτου, αλλά η υπηρεσία πληροφοριών που αφήνει πίσω του παραμένει μια ισχυρή δύναμη. Ανεξάρτητα από τους αγώνες αλληλοεξόντωσης που θα ακολουθήσουν η απώλεια του «ανθρώπου του Μουμπάρακ» θα επηρεάσει ελάχιστα την δύναμη των μυστικών υπηρεσιών που βρίσκεται καλά κρυμμένη και πίσω από την «βιτρίνα» των εξελίξεων.

Γιώργος Θεοδωράκης