ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Πέμ, 05/07/2012 - 00:05. - 0 Σχόλια

Το 1% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε καλύτερη υγεία, καλύτερη εκπαίδευση και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η μεγάλη εισοδηματική ανισότητα θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το υπόλοιπο 99% αλλά ολόκληρη την χώρα. Η κατάσταση αυτή εντείνεται περισσότερο από την ανεπάρκεια και την αστάθεια των αγορών σε συνδυασμό με την ανικανότητα των πολιτικών συστημάτων να διορθώσουν την κακή λειτουργία των αγορών.  Οι θεμελιώδεις ανισορροπίες των σύγχρονων οικονομιών και πολιτικών συστημάτων θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την δημοκρατία.

Η ισορροπία του 1 άτομο = 1 ψήφος  μετατράπηκε σε 1$ = 1 ψήφος. Μόνο που με την δημιουργούμενη οικονομική ανισότητα το 1% του πληθυσμού που ελέγχει το σύνολο του πλούτου έρχεται να ελέγξει και το σύνολο των ψήφων. Έτσι σταδιακά αλλά σταθερά δημιουργείται  πολιτική ανισότητα η οποία στηρίζεται στην εκμετάλλευση των δημιουργούμενων αδυναμιών . ( Prof. Joseph Stiglitz, Columbia)

Η αρνητική πλευρά της οικονομικής ανισότητας είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δύσκολα μπορούμε να ξεφύγουμε. Φυσικά υπάρχει και το θετικό παράδειγμα της Βραζιλίας η οποία κατόρθωσε να σπάσει αυτό τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ανισότητας ενώ το ίδιο έχει συμβεί και σε πολλές περιπτώσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.( πχ μετά το κρακ του 1929).

 Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτή η ανισότητα δεν δημιουργήθηκε τυχαία αλλά είναι «κατασκευασμένη» και έχει υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα εντείνει αυτές τις ανισότητες. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε πλέον καθημερινά σε αυτοκτονίες, κλείσιμο επιχειρήσεων, συρρίκνωση της οικονομίας, φυγή των οικονομικών μεταναστών και μετανάστευση των Ελλήνων. Την ίδια στιγμή η τρόικα ζητά συρρίκνωση του δημοσίου κατά 25% ενώ οι πολιτικοί μας δεν έχουν καν κατανοήσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Για να βγούμε από αυτό τον κυκεώνα θα πρέπει να αλλάξουμε την οικονομία μας ώστε να γίνει ποιο ανταγωνιστική στα πρότυπα της ΕΕ αλλά ακλουθώντας πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μια ποιο δίκαιη κατανομή του εισοδήματος      

Γιώργος Θεοδωράκης