ΤΟ ΣΤΙΚΑΚΙ ΤΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

Χωρίς ψήφους ακόμα
Υποβλήθηκε από aiakos στις Παρ, 11/01/2013 - 00:16. - 0 Σχόλια

ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ

Πρώτα μας δώσανε τον Άκη και την Σταμάτη, μετά την λίστα Λανγκάρντ  και τον Παπακωνσταντίνου. Σάλος για ένα στικάκι που περιέχει μια λίστα 2061 ατόμων που είχαν βγάλει χρήματα σε μια μικρή ελβετική τράπεζα. Και ενώ όλα τα ΜΜΕ απασχολούν το πανελλήνιο με τα 3 ονόματα που χάθηκαν από την λίστα, το υπουργείο οικονομικών έχει στείλει 16.500 σημειώματα σε φορολογούμενους για να δικαιολογήσουν τα χρήματα που έβγαλαν κάποια στιγμή στο εξωτερικό. Αυτό όμως δεν απασχολεί τα ΜΜΕ. Ούτε το γεγονός ότι η λίστα Λανγκαρντ αφορά τους καταθέτες μιας μόνο μικρής τράπεζας. Επιπλέον, στο τέλος οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους θα βρουν τρόπο να δικαιολογήσουν τα χρήματα είτε προσκομίζοντας δικαιολογητικά ή ακόμα και υποβάλλοντας συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος και πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο. Μια διαδικασία η οποία αποτελεί ρουτίνα για τις ελεγκτικές υπηρεσίες ( ακόμα και της τελευταίας ΔΟΥ), απασχολεί επί εβδομάδες την προσοχή όλων.

Την ίδια στιγμή η τρόικα «κάνει την δουλειά της» χωρίς κανένας να παραπονείται ή ακόμα περισσότερο, να παρακολουθεί τις διαδικασίες «εφαρμογής» των επιταγών της τρόικα στο εθνικό δίκαιο.

Αυτά που ζητά η τρόικα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να περάσουν από το κοινοβούλιο χωρίς να δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια φόρμουλα όπου τα συμφωνηθέντα θα ψηφιστούν χωρίς να υπάρξει αντίδραση.

Βασικοί παίχτες στο εγχείρημα είναι η κυβέρνηση (το υπουργικό συμβούλιο της οποίας νομοθετεί), ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (ο οποίος υπογράφει) και τα ΜΜΕ (τα οποία έχουν αναλάβει την απασχόληση του κοινού).

Το εργαλείο της δουλειάς είναι το Άρθρο 44 του συντάγματος το οποίο μας λέει ρητά ότι « σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στην βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα μέρες από την σύγκληση της βουλής σε σύνοδο. Αν δεν υποβληθούν στην βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτήν μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν».

Έτσι απλά λοιπόν, με μια χιονοστιβάδα πράξεων νομοθετικού περιεχομένου  η «εσωτερική τρόικα» περιβάλει με τον μανδύα του νόμου τις επιταγές της «εξωτερικής τρόικας»  με την «συνταγματική κάλυψη» του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο βασικός νόμος του μνημονίου ο Ν.4093 βρίσκεται στο ΦΕΚ Α222 12-11-2012.

Ακολουθούν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ΦΕΚ224 12 -11-2012, ΦΕΚ 228Α 18-11-2012, ΦΕΚ229Α 19-11-2012, ΦΕΚ237Α 5-12-2012, ΦΕΚ238Α 7-12-2012, ΦΕΚ240Α 12-12-2012, 246Α 18-12-2012 ……και όσες άλλες χρειαστούν στην πορεία.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή πλειοψηφία και τα «νουμεράκια» των ΦΕΚ θα περάσουν χωρίς κανένας από εμάς (ίσως ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές που δεν θα διαβάσουν καν το περιεχόμενο) να το καταλάβει.

Και επειδή το show με την λίστα αρχίζει να κρυώνει, επιστρατεύτηκαν οι «Βίλλες» και οι αντικρουόμενες ομάδες δρόμου. Δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο την ώρα που τα παιδία της «χρυσής αυγής» συγκρούονται στους δρόμους της Αθήνας μα τα παιδιά του «ΣΥΡΙΖΑ», οι βουλευτές τους ψηφίσουν τα «νουμεράκια» χωρίς δισταγμό.

Γιώργος Θεοδωράκης